Investors ordförande Jacob Wallenberg.
Investors ordförande Jacob Wallenberg.

Investors skatteplanering underkänd

Skatteverket har underkänt skatteplaneringen i familjen Wallenbergs maktbolag Investor, uppger SVT. Nu upptaxeras ett av koncernens bolag med över 1 miljard kronor.

ANNONS
|

Investorär bland annat storägare i Astra Zeneca, ABB, Electrolux, Ericsson, SEB och Nasdaq. 2007 köpte InvestorMölnlycke Health Care.

Mölnlycke Health Carekunde 2013 trolla bort1092 miljoner kronor av sin vinst genom attbolaget betalade räntor till ett bolag i Investor. Avdraget har dock underkänts av Skatteverket, som nu kräver att 240 miljoner kronor i skatt av Investor.

– Det är på grund av att deras ränteavdrag inte följer reglerna enligt 2013 års ränteavdragsregler, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverket, till SVT.

Investor har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Anledningen att Mölnlycke Health Care inte betalat skatt är enligt Investor att de har lånat mycket pengar.

ANNONS

Att Investor inte betalt någon skatt för de räntor man fått in från Mölnlycke Health Care beror på att det finns stora kostnader i Investor som kvittats mot ränteinkomsterna, uppger bolaget, enligt SVT.

Regeringen skärpte reglerna vid två tillfällen 2009 och 2013 för att komma åt de så kallade räntesnurrorna, där bolag köps med lånade pengar till höga räntor, där ränteinkomsterna sedan försvinner i olika upplägg.

ANNONS