Investor bjuder politiker på lyxfest

Flera ministrar står på gästlistan när Wallenbergbolaget Investor firar glamourös 100-årsfest på Grand Hotel i Stockholm på lördag. Deras deltagande är inte okomplicerat, enligt mutlagsexperter.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) och hans regerings- och partikollegor Ibrahim Baylan, Helene Hellmark Knutsson och Mikael Damberg hör till de 1 500 inbjudna. Tillställningen på Investors eget lyxhotell kostar 10 miljoner kronor enligt bolaget självt. Det motsvarar knappt 6 700 kronor per gäst.

Enligt Investor har företrädare för bland andra de egna bolagen, näringsliv i övrigt, regeringen och alliansen bjudits in.

Det kan vara motiverat för ministrar att delta, anser Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor (IMM), en ideell näringslivsorganisation som motverkar korruption. Men hon reagerar på flera saker, inte minst värdet på förmånen:

– Om man ser till beloppet här, så betingar det ett värde som är högt över vad som kan ses som måttfullt, säger hon.

ANNONS

Thorsten Cars, ansedd expert på mutlagstiftningen, håller med om att inramningen är väl lyxbetonad.

– Här är man långt ute i gränslandet. Det låter lite äventyrligt, för att uttrycka sig försiktigt.

Kommer med partner

Både Hellmark Knutsson och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan har dessutom accepterat inbjudan för sin respektive partner.

– Det brukar ju fungera lite som ett rött skynke i sådana här sammanhang. Att man går i tjänsten hör i viss utsträckning till för offentliga tjänster, men det finns ingen anledning att ta med sig partner. Det är en lite försvårande omständighet, säger Cars.

– Vi ska titta igenom detta och se till att det håller sig till alla regelverk inom regeringskansliet, säger Baylan till TT.

Näringsminister Mikael Damberg kommer ensam till festen.

– Självklart ska regeringen följa regelverk. Men när jag får en inbjudan som näringsminister från Investor som firar 100-årsjubileum, så är min första tanke att jag bör vara med på en sådan tillställning, säger han.

Stöd från staten

TT kan visa att Jacob Wallenberg har ett uttalat önskemål om att regeringen ska öppna plånboken.

Hellmark Knutsson har nämligen kontaktats av Wallenberg inför regeringens forskningsproposition som väntas nästa månad. Wallenberg är ordförande i Handelshögskoleföreningen och styrelseledamot i Handelshögskolan i Stockholm. Skolans rektor skickade den 28 juni ett mejl till Hellmark Knutssons statssekreterare Karin Röding.

ANNONS

Där framgår att Wallenberg har pratat med ministern om "Handelshögskolans eventuella inkludering i den kommande forskningspolitiska propositionen". Rektorn Lars Strannegård förklarar för TT att med det menas att skolan vill ha ändring på att den orättvist nog inte får statliga anslag för forskning.

– Vi önskar att vi ska få stöd från staten när det gäller forskningen och forskarutbildningen, säger han.

Thorsten Cars säger att "det är fullt tillräckligt för att det ska vara ett sådant tjänsteförhållande som innebär att givaren kan tänkas ha fördel av att stå väl med mottagaren genom den här inbjudan".

Även Röding kommer på festen.

Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, är försiktig i sin bedömning men kallar uppgifterna om ministrarnas deltagande "intressanta". Om de föranleder någon utredningsåtgärd är för tidigt att säga.

Fakta: Investor i korthet

Grundades 1916 av Stockholms enskilda bank.

Storägare i en rad börsnoterade bolag: Atlas Copco, ABB, SEB, Astra Zeneca, Wärtsilä, Ericsson, Sobi, Electrolux, Nasdaq, Saab och Husqvarna.

Investor har även ett betydande ägande i riskkapitalbolaget EQT.

I Investors bolag Patricia Industries finns en portfölj med ett antal helägda dotterföretag som Mölnlycke Health Care, Permobil, Aleris och 3Skandinavien.

Investors substansvärde, bolagets nettoförmögenhet, uppgick till 259 miljarder kronor eller 339 kronor per aktie den 30 juni i år, enligt delårsrapporten som presenterades i juli.

Källa: Investor

ANNONS