Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

20181003. GöteborgMaria Strömberg på Business region Göteborg konstaterar att satsningar på forskning och utveckling når rekordnivåer. Bild: Bengt Kjellin
20181003. GöteborgMaria Strömberg på Business region Göteborg konstaterar att satsningar på forskning och utveckling når rekordnivåer. Bild: Bengt Kjellin

Investeringsrekord i forskning och utveckling

Nästan en tredjedel av svenska näringslivets satsningar på forskning och utveckling finns i Västra Götaland, visar färsk SCB-statistik.

Det är Business region Göteborg som konstaterar att Västra Götaland – där Göteborgsregionen är det tunga navet – stod för hela 90 procent av den ökning av privata forsknings- och utvecklingsmedel som skedde i fjol. Det betyder att Göteborgsregionen och övriga länet stod för nästan hela ökningen. Totalt investerades 35,5 miljarder kronor i forsknings- och utvecklingsmedel i Västra Götaland i fjol, vilket motsvarar 32 procent av de totala medlen.

Stockholms län ligger fortfarande före, med 39,5 miljarder kronor, men detta länet knappar in starkt. En sak att tänka på i sammanhanget är också att många av rikets huvudkontor är registrerade i Stockholm – bolag som har verksamhet på många andra håll. Det ger ett tydligt utslag i statistiken över forskning och utveckling som SCB publicerat.

Oväntat starkt

– Det är en otrolig utveckling. Vi visste att forskning och utveckling inom näringslivet skulle öka men inte så här mycket, säger Peter Warda, analytiker på Business region Göteborg.

Tidigare har uppfattningen varit att cirka en fjärdedel av forskning och utveckling investeras i denna regionen – vilket alltså nu skrivs upp.

Maria Strömberg, avdelningschef för kluster och innovation på Business region Göteborg, konstaterar att en gynnsam konjunktur och en stark utveckling i tunga nyckelbranscher i regionen är viktiga förklaringar.

– Det går extremt bra för fordonsindustriklustret, vilket påverkar satsningarna på forskning och utveckling. Sedan har vi flera andra näringslivskluster som går mycket bra, till exempel kemi och life science, tjänstesektorn, stadsutveckling, logistik, bygg och mode. Flera branscher påverkar varandra. Ytterligare en faktor som kan ha betydelse är att man flyttat forskningsinstitutet Rises huvudkontor från Stockholm till Göteborg, säger hon.

– Vi är industrimeckat i Sverige och industrin har en mycket stark tillväxt just nu. Samtidigt växer Göteborgsregionen.

Tillit viktigt

Maria Strömberg framhäver de arenor som finns i regionen där näringsliv, akademi och samhälle möts som viktiga för att öka villigheten att investera för framtiden.

– Näringslivet känner en tillit att investera här. Forskning visar hur viktigt det är med bra relationer mellan olika aktörer för att man ska vilja driva regional tillväxt och satsa. Här har vi ett gott klimat och tre science parks och viktiga testbäddar. Den här statistiken från SCB är ett kvitto på det arbetet.

Hon påpekar att Sverige och Göteborg hamnar högt upp på EU:s lista över innovationsförmåga, European regional innovation scoreboard.

Något som dock återstår är att öka de offentliga satsningarna på forskning och utveckling på kommunal och regional nivå.

– De offentliga investeringarna är svårare att mäta, men där ökar det inte lika mycket. Det handlar om innovationer som kan göra nytta för medborgare, med alla de utmaningar samhället står inför. Där behöver man dra nytta av den tillit och kraft som finns i näringslivet inom forskning och utveckling.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi