Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Investeringskungens bistra dom: Börsfesten är över

Efter måndagens stora ras på Stockholmsbörsen säger nu riskkapitalisten och miljardären Christer Gardell att börsfesten är över – nu är det säkerhetsbälte och livrem som gäller.
– Är man inte proffs och inte har råd att förlora pengar – då ska man kanske kliva av nu, säger han till DN.

Stockholmsbörsen hade en sur måndag. Nedgången på 2,8 procent var den största sedan i maj. Den senaste månaden är tappet fem procent.

Det kinesiska fastighetsbolaget Evergrandes akuta skuldkris och konkurshot har spridit oro på världens börser. Flera bedömare har dragit paralleller till Lehman Brothers krasch, vilken utlöste finanskrisen 2008.

LÄS MER: Evergrande-oro smittar världens börser

Nu varnar stjärninvesteraren Christer Gardell, grundare av riskkapitalbolaget Cevian, för en turbulent period på börsen.

– Man bör ställa sig in på att den extrema börsfesten är över. Nu måste man sätta på sig säkerhetsbälte och livväst. Är man inte proffs och inte har råd att förlora pengar – då ska man kanske kliva av nu, säger han i en intervju med DN.

Drar paralleller till it-bubblan

Han pekar ut den stigande inflationen som en bärande orsak. Christer Gardell tror att Riksbanken kan komma att skjuta fram nästa räntehöjning som en följd av detta.

– Ingen har sett inflation på 15 år. Många som arbetar på marknaden har aldrig upplevt räntehöjningar. Under flera år har det varit givet att börsen ska fortsätta uppåt. Nu är vi inne i ett läge där du måste vara mer försiktig, selektiv och pricksäker.

LÄS MER: Här är småspararnas vanligaste missar på börsen

Riskkapitalisten varnar också för riskerna med att snabbt haka på de trender som diskuteras i olika aktieforum. Framför allt om det handlar om mindre bolag vars värdering bygger på framtida förväntningar.

– Om man ligger i den här typen av upphaussade bolag som är väldigt högt värderade blir det tufft. Jag tycker man kan dra en del paralleller till it-bubblan år 2001. Det som hände när den sprack var att de bolagen inte bara gick ner lite grann – de gick ner nästan hundra procent, säger Christer Gardell till DN.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.