Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Internationell sajt hyllar stadsdel i Göteborg

Ett okänt hipsterparadis, komplett med vintagebutiker, skivhandlar, veganrestauranger och surdegsbageri. Så presenteras Majorna på affärssajten Business Insider. Om du vill se så många hipsters som möjligt ges två förslag på "högtider" - Way out west och vårens megaloppis.

I en artikel, återpublicerad från The Local, listas fem skäl till att Majorna är Sveriges dolda hipsternäste - människorna, butikerna, haken, kulturen och mötesplatserna.

Bland annat slår den lokale kaféägaren Rikard Uddenberg fast stilskillnaden mellan en stockholmsk södermalmshipster och dess göteborgska motsvarighet:

I Majorna ser hipstern ut som "någon som var en roadie åt Lynyrd Skynyrd 1974" medan dem på Södermalm ser mer ut som "en smed på 1700-talet", enligt Uddenberg.

"Förvänta dig udda teset"

Artikeln guidar också till de lokala butiker som kan ge dig rätt kläd- och heminredningsstil för att passa in.

"Om vintage är din grej (vilket det, om du är en hipster, troligtvis är) är Majorna saker från förr fullpackad med antikviteter och retro-prylar - förvänta dig udda teset i porslin, som vanligt" skriver reportern bland annat.

Det tipsas också om allt från lokala hipsterkaféer, till vegetariska och veganska matställen och Bengans vid Stigbergstorget.

Tips för "hipster-spotting"

Artikeln menar också att den gamla arbetarstadsdelen härbärgerar ovanligt många musiker och konstnärer. 

"Kreativa människor dras till stadsdelen, oavsett om de faktiskt bor där eller inte" skriver The Locals reporter.

Om man vill ägna sig åt "hipster-spotting" - att helt enkelt bara titta på hipsters, rekommenderar affärssajten att man, för full utdelning, beger sig till Majorna vid två tillfällen under året. I maj, när Megaloppisen anordnas och i augusti när Way out West går av stapeln.

Omdebatterad bild

"Festivalen hålls, rent tekniskt, inte i Majorna, men du kan bokstavligen kasta en sten från Slottsskogen och se den landa i hipster-stadsdelen" skriver tidningarna.

Bilden av Majorna som enbart ett trevligt hipstermecka har dock diskuterats i Göteborg under åren. Den gamla arbetarstadsdelen har fortfarande problem med brottslighet, droghandel och relativt låg medellivslängd, även om bostadspriserna i området stigit kraftigt under åren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.