Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Inte så dyrt som de trodde

Dela föräldraledigheten lika, köp begagnat och leta billiga nöjen är Sofie Brinkmos och Richard Forsbergs bästa tips till andra nyblivna föräldrar.

Trots att de bara är tio månader visar Charlie och Freja imponerande tålamod med intervjuer.

Så länge de själva får mumsa i sig majskex och utforska barnstolarnas spännande remmar verkar de trivas utmärkt inne på kaféet där vi sitter.

- Är det något jag lärt mig så är det att Freja inte alls behöver så många prylar som jag trodde innan jag fick barn. Tydligen kan en grå rem vara lika kul som en köpt leksak, konstaterar Frejas mamma, Sofie Brinkmo.

Vi träffar henne och Charlies pappa Richard Forsberg för att prata om hur privatekonomin förändras när man får barn. Sofie och Richard var klasskompisar på gymnasiet i Kungsbacka, där de numera bor med sina sambos och varsin bebis.

En omedveten utgångspunkt för artikeln var nog att de skulle berätta om hur dyrt det är att få barn – men det tycker de inte alls, visar det sig. Det gäller bara att inte köpa på sig grejer man tror att man behöver men som faktiskt är rätt onödiga.

- Som nya kläder, så länge de växer så här snabbt är det bättre att köpa second hand, tycker Sofie.

Hennes eget kläd- och restaurangkonto har i princip gått ned till noll sedan hon fick barn och Richard säger samma sak. I stället har de hittat en ny värld av lågpris- och gratisnöjen. Andrahandsmarknader för barnkläder, till exempel. Bibliotekets tidskriftsrum. Långa promenader med ljudbok.

- Fast det är viktigt att budgetera för någon lite extravagansgrej också, man kan inte bara promenera. Jag tror att båda föräldrarna måste få behålla någon hobby, så att man fortfarande känner sig som sig själv, säger Richard.

Både han och Sofie återkommer gång på gång till "dela lika" som en bra princip för familjelivet. De jobbar 50-60 procent och är föräldralediga övrig tid, deras sambos gör likadant. På så vis behåller båda parter kontakten med arbetslivet och får samma start som förälder.

- Det finns en föreställning om att man ska vilja vara hemma väldigt länge, men jag tycker det är roligt att jobba och började lite grand redan när Freja var fem veckor, säger Sofie.

Hennes grundtips till nya föräldrar är nog främst att känna efter vad som passar den egna familjen. Att inte lyssna för mycket på vad "alla" säger, oavsett om det handlar om vad man ska köpa eller hur föräldraledigheten ska organiseras.

- Man ska förstås aldrig vara rädd att be om hjälp, men ändå ta alla råd med en nypa salt, tycker Richard.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.