Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild.

Ingves: Riksbanken ska inte styra för mycket

"Riksbanken kan inte, och ska inte, stabilisera både inflationen och växelkursen." Det skriver riksbankschefen Stefan Ingves i en debattartikel i Dagens Nyheter där han kommenterar läget för den försvagade svenska kronan.

Lagom tills att Riksbanken släpper sin årliga rapport "Redogörelse för penningpolitiken" ger sig Ingves in i debatten.

Sverige har ett inflationsmål på två procent, men de senaste månaderna har inflationen legat långt under Riksbankens prognoser.

Enligt Ingves är det ofrånkomligt att växelkursen svänger, eftersom Sverige har en rörlig växelkurs vars värde bestäms fritt på marknaden. Den försvagade kronan är en konsekvens av expansiv politik samt att utsikterna för tillväxten i den svenska ekonomin har sett sämre ut, skriver han.

"I stort sett alla länder i omvärlden har liksom vi ett inflationsmål på eller mycket nära två procent. Den svenska inflationen relativt omvärldens bör därför inte orsaka någon trend­mässig försvagning av kronan."

Stefan Ingves påpekar även att det finns kritiker som anser att kronans rörelser blir för stora med både ett inflationsmål och en rörlig växelkurs, men han håller inte med själv.

"Vår uppfattning är att den ordning vi har haft sedan mitten av 1990-talet har varit mycket bra för svensk ekonomi och att det finns goda skäl att tro att den kommer att fortsätta att vara det", skriver han.