Ingvar Carlsson: "Det luktar dubbelmoral lång väg"

ANNONS
|

- Det som Fredrik Reinfeldt råkat ut för går inte att jämföra på samma dag med den hatkampanj som Olof Palme levde med under hela sitt aktiva, politiska liv, säger Ingvar Carlsson.

Annat tonläge

När de borgerliga partiernas ledare kritiserar den s-kampanj som riktar sig mot Fredrik Reinfeldt påminner Ingvar Carlsson om hur tonläget var i svensk politik på Palmes tid.

- Det fanns många tillfällen då borgerligheten kunde tagit avstånd från de metoder som användes för att sprida hatpropaganda mot Olof Palme, men man valde att tiga istället. Någon enstaka gång kan jag erinra mig att Gösta Bohman och Gunnar Helén yttrade att kampanjen mot Palme gått för långt, men i stort sett var tystnaden total, säger Ingvar Carlsson.

ANNONS

Den förre statsministern tycker därför att det finns anledning att ifrågasätta trovärdigheten hos dagens borgerliga politiker.

- Det luktar dubbelmoral lång väg när de talar om att det finns en speciell kultur inom socialdemokratin som tillåter och uppmuntrar falsk ryktesspridning om politiska motståndare, medan de själva vill framstå som oförvitliga.

I sin bok Ur skuggan av Olof Palme beskriver Ingvar Carlsson den hatpropaganda som bedrevs mot Olof Palme under nästan tre decennier.

- För mig är det fullständigt klart att den var organiserad, men det är inte belagt exakt hur. Vad vi dock vet är att moderaternas studentförbund och även ungmoderaterna deltog aktivt i kampanjen mot Palme.

Ungefär ett år före mordet på Olof Palme skrev Ingvar Carlsson ett öppet brev till moderaternas dåvarande partiledare Ulf Adelsohn. En vädjan och ett försök att stoppa den värsta hatpropagandan mot landets statsminister.

- Jag fick ett intetsägande svar tillbaka från Adelsohn.

Ingvar Carlsson försvarar inte den mejlattack mot Fredrik Reinfeldt som kunnat spåras till socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68.

- Den ska brännmärkas och fördömas. Det var rätt handlat av s-ledningen att ta avstånd från den sortens metoder, men samtidigt tycker jag att det finns anledning att blicka tillbaka i historien. Det finns ingen politiker som varit utsatt för så mycket förtal och smutskastning under så lång tid som Olof Palme.

ANNONS

Själv valde Palme att aldrig bemöta ryktesspridningen som bland annat gick ut på att han behandlades med elchocker för en sinnessjukdom på Beckomberga sjukhus och att han skulle vara beroende av narkotika.

I flygblad och dekaler spreds nidteckningar där Olof Palme framställdes som djävulen själv. Ärekränkande texter var det gott om, exempelvis fanns det en bildekal med texten Det föds en Palme om dagen - använd kondom.

I dagstidningar förekom annonser vars sakinnehåll var så grovt och förolämpande att de stoppades av vissa chefredaktörer.

Bakom dessa annonser framträdde öppet läkaren Alf Enerström och hans hustru Gio Petré, skådespelerska som avbröt sin filmkarriär i början på 1970-talet.

Dessa annonser förekom även i Göteborgs-Posten 1982, men efter två införanden stoppades de. GP:s chefredaktör Lars Hjörne bad Olof Palme om ursäkt på ledarplats för publiceringen.

Olof Palme var själv illa berörd, men det var aldrig tal om att göra någon polisanmälan.

Finansiell koppling

Ingvar Carlsson är säker på att det fanns en finansiell koppling till Enerströms annonskampanj inom vissa kretsar i svenskt näringsliv. Vilka personer som ingick i nätverket mot Olof Palme vill han inte spekulera om.

- Under ett näringslivsmöte ställde Ian Wachtmeister öppet frågan om det inte fanns några tarvliga argument att ta till mot Olof Palme. Han fick till svar att det fanns en hel bank att ta av.

ANNONS

Detta möte är väl dokumenterat, hävdar Ingvar Carlsson.

På Olof Palmes tid befann sig Sverige i it-samhällets spädbarnsålder. Man kan leka med tanken och fråga sig hur hatpropagandan bedrivits mot Olof Palme om han varit aktiv i årets valrörelse.

- Hur den sett ut vet vi inte, men den hade åtminstone varit lättare att spåra, konstaterar Ingvar Carlsson.

ANNONS