Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Inget upplöst parlament i Island

Islands president Ólafur Ragnar Grímsson säger nej till statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons begäran om att upplösa parlamentet.

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson begärde på tisdagen att parlamentet ska upplösas efter Panamaläckorna, rapporterade isländsk tv.

Tidigare hade han skrivit på sin Facebooksida att han skulle göra det och utlösa nyval om han inte får stöd från koalitionspartnern Självständighetspartiet.

Men den snabba responsen från presidenten blev att vägra en upplösning av parlamentet. Ólafur Ragnar Grímssons beslut föregicks av samtal med de större partierna.

På måndagen hölls stora demonstrationer i Reykjavik mot att statsministern haft tillgångar i skatteparadis som han inte berättat om.

Avslöjandet är resultatet av ett internationellt samarbete mellan grävande journalister och visar hur inte bara den isländska statsministern utan också finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Ólöf Nordal har kopplingar till bolag på ökända skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

De utpekade ministrarna hävdar själva att de skattat för pengarna i fråga och att inga lagar har brutits.