Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland är i Washington för att diskutera handelsavtal, avtal som nu är avbrutna.

Inget nytt Nafta-avtal med Kanada – ännu

Förhandlingarna mellan USA och Kanada om ett nytt Nafta-avtal strandade under fredagskvällen, men dörren för ett avtal stängdes inte helt.

Förhandlingarna om ett uppdaterat avtal pågick hela fredagen, men avbröts när parterna inte kunde nå någon lösning Dessutom sköts samtalen i sank av nya uttalanden av USA:s president Donald Trump.

- Jag älskar Kanada, men de har utnyttjat oss under många år, sade Trump under ett tal i North Carolina under kvällen.

"Helt på våra villkor"

De intensiva samtalen såg ut att kunna resultera i ett avtal, men mindre än en timme efter att Trumps kommentarer blev kända meddelade parterna att förhandlingarna avbrutits. Enligt läckta kommentarer till tidningen Toronto Star ska den amerikanske presidenten ha sagt att ett avtal skulle ske "helt på våra villkor" och att "om jag säger nej så blir det nej". Trump följde sedan upp tidningens uppgifter med att twittra ""Nu vet Kanada åtminstone var jag står i frågan".

Vita huset informerade under kvällen kongressen om att man planerar att skriva under ett nytt frihandelsavtal inom de närmsta 90 dagarna. Trumps chefsförhandlare Robert Lighthizer bekräftade då också att förhandlingarna kommer att fortsätta.

- De konstruktiva förhandlingarna ska fortsätta och presidentens avsikt är att skriva under ett avtal med Mexiko och, om de vill, Kanada, sade Lighthizer.

Inga eftergifter

Fredagen var ursprungligen satt som deadline för en ny överenskommelse på grund av de 90 dagars varsel som kongressen kräver för att godkänna det nya avtalet. Det gamla Nafta-avtalet ska ersättas senast den 1 december.

Huvudtvisten i förhandlingarna rör klausuler om skyddsmekanismer och minskade kanadensiska jordbrukstullar. Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland vill inte ge några eftergifter kring landets tuffa jordbrukstullar.

Men Freeland var fortfarande optimist efter att samtalen avbrutits.

- Jag tror att ett win-win Nafta-avtal är inom räckhåll.