Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mellby Gårds vd Johan Andersson får vänta en dryg vecka tills han vet om Kappahl-affären går igenom.  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Mellby Gårds vd Johan Andersson får vänta en dryg vecka tills han vet om Kappahl-affären går igenom. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Inget köp av Kappahl – tiden förlängs: "lite retligt är det"

Mellby Gård nådde inte ändra fram i Kappahl-affären. Två procent av aktierna fattades. Nu förlängs tidsfristen.
– Lite retligt måste jag erkänna, säger Johan Andersson, bolagets vd.

Investeringsbolaget Mellby Gård gick i somras ut med att bolaget ville köpa loss Mölndalsbaserade Kappahl från börsen där man som storägare redan hade 29,6 procent av aktierna.

I fredags gick acceptfristen ut för aktieinnehavarna. När allt räknats klart visades att 58,5 procent sagt ja till försäljning. Med Mellby Gårds del innebar det att man landade på 88 procent. Gränsen för genomförande går vid 90 procent.

Tillräckligt många aktieägare i Kappahl nappade inte på Mellby Gårds bud. Bild: MAJA SUSLIN / TT
Tillräckligt många aktieägare i Kappahl nappade inte på Mellby Gårds bud. Bild: MAJA SUSLIN / TT

– Nära skjuter ingen hare, så är det. Nu förlänger vi fristen med en vecka och hoppas att resterande del ansluter.

Är du besviken?

– Lite retligt är det allt, det måste jag erkänna. Men än är det inte kört, vi tror väldigt mycket på den här affären.

Inte nått ut

På frågan om varför bolaget inte nådde ändra fram, säger han:

– Det är förstås svårt att veta. Men ska jag gissa så tror jag att en förklaring kan vara att det är många aktieägare med litet innehav. Det kan vara så att man inte hörsammat upplägget, att vi helt enkelt inte lyckats med att nå ut. Det hoppas vi kunna göra nu när tidsfristen förlängs, säger han.

Den utökade tidsfristen för erbjudandet till ägarna innebär att de har fram till den 4 oktober på sig att acceptera budet.

Om det blir ett nytt nej?

– Ett alternativ är att kasta in handduken, det vill säga att inte genomföra affären som vi tänkt; att Kappahl avnoteras från börsen och blir ett privat bolag med synergieffekter för våra övriga bolag inom klädbranschen, säger han.

Möjlig bakdörr

Finns det någon bakdörr?

– Ja, vi har olika alternativ om vi inte når 90 procent. Då kan vi köpa av dem som vill sälja, men kommer vi inte över gränsen på 90 procent går det inte att avnotera koncernen och då är det kanske inte den affären vi vill göra. Men vi hoppas förstås att budet ska gå igenom, säger han.

Det var den 29 juli som Mellby Gård lade fram ett erbjudande om att köpa aktierna i klädkedjan för 20 kronor per aktie, vilket innebar en premie på 43 procent i förhållande till stängningskursen den 26 juli. Den 23 september var stängningskursen 19:88 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.