Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Inget besked för Liseberg och tiden rinner iväg

Liseberg och de andra nöjesparkerna har fortfarande inte fått något besked från regeringen huruvida de tillåts i sommar eller inte eller inte – och snart har tiden runnit ut för vissa.

Regeringens förbud mot att fler än 50 personer samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har ställt till problem för flera av Sveriges nöjesparker. Skara sommarland har vädjat om att få öppna med begränsat antal gäster, men har än så länge inte fått något besked.

Till GP säger Lisebergs vd Andreas Andersen på torsdagen att man inte fått några nya bud, men att man ändå när en förhoppning om besked om sommaren inom kort.

– Vi förstår såklart att regeringen har mycket att göra. Man kanske inte kan förvänta sig att de ska bry sig om nöjesparker, men vi hade gärna sett att vi fått ett ja eller nej, säger Janne Nilsson, vd för Skara sommarland.

Runt 550 säsongsanställda påverkas

LÄS MER: Lisebergs vd kräver besked om sommaren från regeringen

Han berättar att parken behöver tre veckor på sig för att bli redo för besökare och får man inget besked i dag är det för sent.

– Vi behöver tid att utbilda personal, fylla och värma poolerna. När skolorna sedan öppnar i mitten på augusti försvinner nästan alla gäster. Så får vi inte ett ja i dag blir tiden vi kan ha öppet helt enkelt för kort. Får vi ett nej eller om svaret uteblir kommer jag tyvärr att se över permitteringsmöjligheter, säger Janne Nilsson.

Enligt företaget sysselsätter Skara Sommarland varje år runt 550 säsongsanställda ungdomar, har 300 000 gäster och omsätter drygt 110 miljoner kronor.

Skara sommarland ägs av Parks & Resorts, som också äger Kolmårdens djurpark och Gröna Lund. Kolmårdens djurpark har öppnat, men med restriktioner och färre besökare. Gröna Lund har däremot fått hålla stängt.

Liseberg väntar på ett besked

LÄS MER: Andreas Andersen: Så ska Liseberg ta sig igenom krisen

– Här har vi dock inte satt ett datum för när det är för sent eftersom vi i princip kan öppna närsomhelst, säger Annika Troselius, informationschef Parks & Resorts.

Andreas Andersen säger att Liseberg kommer behöva runt två veckor på sig att öppna när ett eventuellt besked kommit. Man resonerar inte på samma sätt som Skara sommarland utan kan öppna också senare på säsongen, beroende på att nöjesparken inte är lika sommarberoende som Skara sommarland.

För GP har han tidigare uttryckt frustration med hantering av frågan.

– Vi har kommit i kläm i en lagstiftning som gör att vi liksom inte får något svar på om vi får öppna eller inte. När vi frågar olika myndigheter så blir det liksom rundgång, ingen vill ta ställning till den här frågeställningen. Det vi vill är att man tittar på frågan och berättar för oss om vi kan öppna eller inte, sa Andreas Andersen till GP tidigare i juni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.