Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas vaccin mot corona rekommenderas inte för svenskar över 65 år. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Astra Zenecas vaccin mot corona rekommenderas inte för svenskar över 65 år. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Inget Astra Zeneca-vaccin till personer över 65

Astra Zenecas vaccin mot corona kommer inte att rekommenderas till personer över 65, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Förra veckan godkändes Astra Zenecas vaccin för användning i EU. Men i Tyskland avråder man från att vaccinera personer som är över 65 år med just Astra Zenecas vaccin, eftersom det inte finns tillräckligt med data kring hur effektivt det är för personer i den äldre åldersgruppen.

– Man kan inte beräkna skyddseffekten i den åldersgruppen för att det var för få fall. Det var personer över 55 och över 65 inkluderade i studien, men det var inte tillräckligt många för att man ska kunna räkna ut en skyddseffekt, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket, under myndigheternas pressträff på tisdagen.

Hon fortsätter:

– Vi tror däremot att det har en skyddseffekt även i äldre, baserat på att man ser att de har antikroppssvar. Och vi vet från andra vacciner, inte minst influensavacciner, att man har en skyddseffekt som avtar med stigande ålder. Men det är inte så att vaccineffekten tar slut vid en viss ålder.

LÄS MER: Coronasmittan skenar i Strömstad – lokala restriktioner införs i kommunen

LÄS MER: 75 miljoner fler vaccindoser till EU

Astra Zenecas vaccin till svenskar mellamn 18 och 64

Nu kommer ett besked liknande Tysklands även i Sverige. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin ”i första hand erbjuds till personer i Sverige som är 18-64 år”. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Personer i den äldre åldersgruppen ska istället i första hand erbjudas Pfizer/Biontechs och Modernas vaccin mot viruset.

Ytterligare data på Astra Zeneca-vaccinets effekt hos äldre väntas komma under våren. I den amerikanska fas 3-studie som då kommer att presenteras är de äldre deltagarna tillräckligt många för att man ska kunna dra slutsatser om effektiviteten hos gruppen 65 och äldre, enligt Folkhälsomyndigheten.

Rekommendationen om vilka som ska ta Astra Zenecas vaccin kan då komma att ändras.

LÄS MER: Israel vaccinerar invånarna i rekordfart

Sverige får fler doser av Pfizers vaccin

På måndagen meddelade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att Sverige kommer att få betydligt fler doser av Pfizers vaccin än man räknat med.

– 6,8 miljoner doser hade vi avtal för, och så blir det då dubbelt så det är över 13 miljoner doser. Jag tror att ungefär hälften av dem hinner komma före midsommar, sa han till Ekot då.

Richard Bergström uppgav vidare att han fortfarande bedömde det som ett realistiskt mål att erbjuda alla vuxna svenskar vaccin innan midsommar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.