Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Framtidens smarta hem där allt kan styras via en app och fjärrkontroll. Bild: AP Photo/Jae C
Framtidens smarta hem där allt kan styras via en app och fjärrkontroll. Bild: AP Photo/Jae C

Marie Kennedy: "Ingen vill ju vara en dumskalle i sitt smarta hem"

Svenskarna tillhör världens mest uppkopplade folk där över 90 procent har tillgång smarta mobiler, där man planerar livet och fjärrstyr familjen. Men ett smart fjärrstyrt hem? Nja, det där är nog inget för oss, skriver ekonomireportern Marie Kennedy i en analys.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Svenska folket visade sig vara tämligen skeptiska till en uppkopplad tillvaro på hemmaplan i en Sifo-undersökning på uppdrag av Fastighetsbyrån tidigare i år. 52 procent av svenskarna vill inte ha fler uppkopplade prylar i sina hem och många vill inta ha några uppkopplade prylar alls. Men 34 procent vill koppla upp och ihop mer saker hemma, och surprise, surprise – det är framför allt männen.

LÄS MER: Smarta hem-produkter inte alltid så smarta

LÄS MER: En smart skärm att snacka med

Det finns säkert flera skäl till varför ett folk, som på så många sätt oftast gillar att ta till sig an nya tekniska uppfinningar, har en så avvaktande hållning till det som till vardags kallas smarta hem, eller sakernas internet.

Julportal lättare än Zigbee

Ingen vill ju verka dum och när man inte riktigt förstår vad som är grejen med det tekniskt smarta hemmet, så är det ju mycket lättare att zappa in Jul med Ernst, eftersom man faktiskt fattar varför och hur man bygger en fin julportal, även om man inte tänker bygga en själv. Medan tekniska begrepp som Z-wave eller Zigbee, kan få den bäste av oss att känna sig lite obekväm (teknik som får elektriska apparater att prata med varandra).

Samma osäkerhet inför tekniken kände säkert folk i början på förra seklet när den välsignade elektriciteten förde med sig nya apparater som lampor, telefoner, dammsugare, tvättmaskiner, spisar, radioapparater och senare tv, klockradio, elbryggare, transistorradio, stereo, kassettbandspelare, video, datorer och den största grejen sedan elen – internet.

Tvättmaskinen bästa grejen – någonsin

Kvinnor kom snabbt fram till att den elektriska tvättmaskinen var bästa grejen någonsin. Plötsligt frigjordes en massa tid vid tvättbrädan till annat. På samma sätt frigjorde den smarta mobilen rummet när man plötsligt kunde ha datorn och kontoret på fickan.

Och då faller det sig smart med en mobillåda som årets julklapp, även om den nu inte lyckades kravla sig upp på topp-fem-listan bland julklappar som man vill ha, enligt en undersökning från hemmafixarkedjan Clas Ohlson. Enligt den vill svenskarna ha tyngdtäcke för att sova gott.

Smarta högtalare, eller digitala assistenter hjälper till att lösa dina behov. Bild: Andery Popov
Smarta högtalare, eller digitala assistenter hjälper till att lösa dina behov. Bild: Andery Popov

Nästan lika många ville enligt företaget, ha smarta högtalare i julklapp (vilket företaget som av en tillfällighet kan visa upp i sin smarta-hem-hörna i Stockholm ihop med Google).

Så vad är då ett smart hem, förutom fyllt av smarta människor?

Jo, det är den nya tekniska eran då funktionerna i nätet får mobilen, väckarklockan, den smarta högtalaren och bilen att prata med dig och med varandra.

En sådan dag kan starta med att din uppkopplade väckarklocka ringer, lampan tänds automatiskt medan kaffebryggaren drar igång i köket. Temperaturen i din bostad höjs till önskad nivå efter nattens svalka, och du kan få väderrapporten direkt på badrumsspegeln medan du borstar tänderna.

Medan du äter frukost kan du fråga din uppkopplade smarta högtalare eller assistent, som sitter inne med all information som internet kan uppbringa, om när nästa spårvagn går, om det är trafikstopp på Åkareplatsen, och boka in ett möte på din kalender. Om du har en Google-assistent kan du be den att prata med ICA:s assistent Monica och planera vad du ska äta till middag. Och när du går, släcks lampan automatiskt.

Robotdammsugaren blev årets julklapp 2015. Tidigare i år visade det sig att just robotdammsugare går att hacka. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Robotdammsugaren blev årets julklapp 2015. Tidigare i år visade det sig att just robotdammsugare går att hacka. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

När du kommer hem har din robotdammsugare städat lägenheten och den uppkopplade tvättmaskinen kört tvätten när elpriset var som lägst.

På jobbet kunde du se vad du har för mat i ditt uppkopplade kylskåp, som fotograferar innehållet varje gång du öppnar dörren. Beställa mat och hemkörning från Mathem, där budet kunde lämna kassen inne i hallen via ditt smarta lås.

Du kan ställa in ventilationen, styra elförbrukning, sätta in övervakningskameror och ha ett hemlarm i mobilen. Allt efter plånbok och intresse.

I ett smart uppkopplat hem kan du prata med ugnen. Kanske den inte kan svara på frågan om livets mening, men åtminstone ställa in gradantalet själv. Bild: Andrey Popov
I ett smart uppkopplat hem kan du prata med ugnen. Kanske den inte kan svara på frågan om livets mening, men åtminstone ställa in gradantalet själv. Bild: Andrey Popov

Och medan du plockar upp varorna kan du prata med din smarta ugn och säga till att den ska värma upp till 250 grader, och sedan gräla med sambon om vems tur det är att plocka ur tvättmaskinen.

Sedan ska man koppla ihop hela konkarongen

I princip kan man med hjälp av särskilda eluttag koppla ihop och styra all din hemelektronik och det ska ske sömlöst så att man kan leva ett enkelt och bekvämt liv.

Där är vi inte riktigt ännu, för det kräver att globala teknikföretag måste börja samarbeta om systemen. Som om Google och Apple plötsligt skulle bli bästisar.

Och det kräver också att man har bredband, routrar, wifi, blutetooth med mera för att kunna bygga upp ett smart hem – och sedan ska man koppla ihop hela konkarongen. På något sätt känns det som lite mer komplicerat än en Ikea-möbel.

Kanske krävs det ett Smart hem med Ernst, som kopplar ihop hemelektroniken, medan han talar sinnligt med Siri (Apples digitala assistent).

Nära 100 procent av de svenska hushållen och företagen har idag tillgång till 3G- och 4G-nät, och nästa år väntas 90 procent av alla hushåll ha tillgång till bredband med en hastighet på 100 Mbit/s, enligt en rapport från OECD. Men glesbygden halkar efter konstaterar organisationen, och Sverige har fortfarande mycket kvar att göra när det gäller it-säkerhet, inte minst att skapa tydliga direktiv för företag och organisationer.

Rädda för säkerhetshot

Svenskarnas skepsis visar sig också i att av alla EU-länder så har Sverige den högsta andelen personer som avstår att köpa saker via internet och dela med sig av personuppgifter, i rädsla för säkerhetshot.

Smart hem eller inte, så finns det säkerhetshot på riktigt. Och det är inte att din smarta högtalare plötsligt börjar bete sig ondskefullt som skeppsdatorn HAL i filmen 2001.

LÄS MER: Prostituerade gick bra att hitta – men ordet våldtäkt fanns inte

I våras kom det larm om att smarta apparater kan hackas av kriminella personer som kan spionera på oss i våra hem, prata med våra barn och ta över bilen. På KTH lyckades man hacka en robotdammsugare som bevis. Och det reses krav på it-säkerhetsmärkning.

För det krävs att man är lite smart när man ser om sitt hus.