Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trumpsupportrar jublar under ett kampanjmöte i Las Vegas i september.

Ingen marknadsfrossa inför USA-val

Valresultatet i USA förväntas ha liten effekt på marknaden. Även om väntade demokratiska framgångar gör det svårare för president Donald Trump att bedriva sin politik.

- Den inslagna vägen som Trump har tagit har än så länge gett ekonomiska framgångar. Människor uppfattar att man får jobb och att saker går åt rätt håll, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

I september låg den amerikanska arbetslösheten på 3,7 procent, vilket är den lägsta siffran sedan 1960-talet. Samtidigt är BNP-tillväxten fortsatt stark. Exakt hur mycket av detta som är Republikanernas förtjänst är dock svårt att säga, anser Stranne.

Likaså är det svårt att förutse de ekonomiska effekterna om Demokraterna får stora framgångar i mellanårsvalet.

Skattereformen rullar på

- Republikanernas skattereform är redan sjösatt och hotas inte att dras tillbaka om Demokraterna får majoritet i en kammare och Trump har som president makt att själv skriva om handelsavtal och införa tullar, säger Stranne.

Men enligt Andreas Johnson, analytiker på SEB, skulle ett scenario där Demokraterna vinner representanthuset bli ganska besvärligt för Trump.

- Han skulle inte kunna genomföra så mycket reformer alls.

Skulle Republikanerna mot förmodan behålla makten i både senaten och representanthuset ökar sannolikheten för en fortsatt expansiv finanspolitik, vilket troligen skulle mottas positivt av marknaden.

I ett sådant läge är det intressant hur Trump kommer att reagera, anser Johnson.

- Man kan spekulera i att om man får en oväntad framgång kanske han inte behöver föra en lika aggressiv handelspolitik framöver. En stor del av den aggressiva politiken handlar om att han vill behålla makten i representanthuset.

Starkare dollar

Han tror inte att valresultatet påverkar den amerikanska centralbankens beslut att höja eller låta räntan vara oförändrad.

- Trump har tidigare försökt att påverka dem, men det har inte lyckats.

För Sverige är det främst valutakursen som skulle kunna påverkas.

- Skulle Republikanerna lyckas behålla både representanthuset och kongressen skulle man möjligen se en starkare dollar mot kronan, men det är inga stora förändringar, säger Johnson.

Valet väcker känslor

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet tror att valresultatet kommer att ha marginell effekt på marknaden.

- Man kan konstatera att redan de här två åren har det inte varit jättelätt för Republikanerna att genomföra sin politik.

Att våra förväntningar på att något ska hända är så stora beror på att det politiska läget i USA skapar mycket känslor.

- Det gör att vi plötsligt bryr oss om ett mellanårsval betydligt mer än vi har gjort förut.