Ingen lösning på hamnkonflikten – nu kontaktas regeringen

Göteborgs Hamn hat ledsnat och kontaktar regeringen för att be den bedöma om hamnkonflikten är samhällsfarlig. Dessutom kräver styrelseordförande Ulrica Messing att medlarna kraftigt ökar takten. – Vi ser tyvärr att konflikten snarare eskalerar än att närma sig ett avslut, säger hon till GP.

ANNONS
|

Nu vänder det ena rederiet efter det andra ryggen till Göteborgs Hamn på grund av den långdragna konflikten i containerterminalen mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals.

Så sent som i helgen fick hamnstyrelsen nya signaler om att ytterligare tre rederier är på väg bort – och det är inte bara från Göteborgs hamn, utan hela Sverige.

- Vi har fått information om att på flera av redarnas huvudkontor tittar man nu inte bara på bokningsstopp i Göteborg, utan också andra hamnar i Sverige, säger Ulrica Messing.

- Vi ser tyvärr att konflikten snarare eskalerar än att närma sig ett avslut, konstaterar hon.

ANNONS

Därför skärper Messingoch övriga hamnstyrelsen tonen mot medlarna från statliga medlingsinstitutet, som sedan 2016 varit satta till att finna en lösning på konflikten i containerterminalen. De måste öka takten och intensiteten i arbetet, är budskapet. - Vi kommer att ta kontakt med medlarna. De måste vid sin nästa träff på onsdag, ha ett tempo i förhandlingarna som gör att konflikten får ett slut, säger Ulrica Messing.

Måste öka takten

Medlingen tar alldeles för lång tid, tycker hon. Medlarna träffar parterna för sällan och och ärendet prioriteras inte tillräckligt högt.

En tillfällig vapenvila är inte gott nog – Göteborgs Hamn vill ha en permanent lösning för att kunna få rederiernas förtroende om att de kan återvända till Göteborg.

Hamnstyrelsen har inga möjligheter att vare sig pressa på eller sockra några bud eftersom den inte sitter med vid några möten.

Bedömning om samhällsfara

Däremot vänder sig nu Ulrica Messing till regeringen för att informera den om den allvarliga utvecklingen. - Jag vill att regeringen ska vara medveten om detta och hjälpa till att göra bedömningen om detta är samhällsfarligt, säger hon.

Medlarna har hittills kommit med två förslag, som dock samtliga fått nej från fackets sida.

Nyligen aviserade också regeringen en utredning som ska se över lagstiftningen för att, i vissa fall, kunna begränsa rätten till stridsåtgärder när det redan finns ett kollektivavtal på en arbetsplats. Men det lagförslaget tar för lång tid att komma på plats, konstaterar Ulrica Messing.

ANNONS

- Jag vet att det är en svårlöst konflikt, men det finns en rad skickliga jurister inom regeringskansliet. Och någon av dem kan ha en bra lösning.

Så sent som den 30 maj röstade kommunstyrelsen ner Alliansens förslag om att vända sig till regeringen för hjälp i hamnkonflikten.

ANNONS