Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström håller pressträff med anledning av vinterns granskning av fackförbundet, på huvudkontoret i Stockholm.
Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström håller pressträff med anledning av vinterns granskning av fackförbundet, på huvudkontoret i Stockholm.

Ingen ansvarsfrihet för Nordström

Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström bör inte beviljas ansvarsfrihet på förbundets stämma, enligt revisorernas rapport. Samtidigt utreds den tidigare kassören Anders Bergström för flera brott.

ANNONS
|

- Det här är ett nederlag för mig personligen. Jag har tidigare sagt förlåt från djupet av mitt hjärta och den ursäkten står jag fast vid. säger Annelie Nordström.

Bakgrunden är Aftonbladets granskning i vintras som bland annat visade på kraftiga förluster i bolaget Lyran som ägde stockholmskrogen Metropol Palais. Förra året gjorde Lyran en förlust på 93 miljoner kronor. Revisorerna kritiserar nu bolagets styrelse på en rad punkter, bland annat för att beslut om ombyggnader tagits med otillräckligt underlag, för otillräcklig ekonomisk uppföljning och kostsam representation.

Revisorerna konstaterar att Annelie Nordström "har haft ett särskilt ansvar för verksamheten i Kommunal, där Lyran ingår" och därför inte bör beviljas ansvarsfrihet.

Formellt innebär utebliven ansvarsfrihet att Kommunals nästa styrelse kan ställa personliga skadeståndsanspråk på de tidigare ledamöterna. Annelie Nordström säger också att revisorernas rekommendation får konsekvenser för hennes egen framtid och återstående fem år till pensionen.

ANNONS
- Det betyder att jag inte är riktig lika gångbar på arbetsmarknaden de fem år jag har kvar. Vem vill ha en nedsolkad före detta förbundsordförande, frågar hon retoriskt.

Även när det gäller förbundsstyrelseledamöterna Marcelo Rojas och Cecilia Rohdin avstyrker revisorerna ansvarsfrihet. Den brottsmisstänkte förre förbundskassören Anders Bergström omfattas däremot inte av rekommendationen eftersom han tillhört förbundsledningen, men inte förbundsstyrelsen.

Aftonbladet rapporterar att Anders Bergström nu också utreds för trolöshet mot huvudman, ett brott som innebär att en person har missbrukat sin förtroendeställning. Sedan tidigare är Anders Bergström delgiven misstanke om mutbrott.

Under och efter skandalen lämnade omkring 11500 medlemmar förbundet. I en värvningskampanj har Kommunal varit i personlig kontakt med 8500 av dem och 3200 medlemmar har återinträtt i förbundet.

Fakta: Kommunals åtgärdsplan

I spåren av skandalen i Kommunal har förbundet vidtagit ett antal åtgärder:

Restaurang Metropol Palais har stängts.

Styrelsen i handelsbolaget Lyran har bytts ut.

Förbundet har infört en mer restriktiv alkoholpolicy, samt policy för gåvor och representation.

Förslag till stadgeförändringar för att professionalisera ekonomifunktionen.

Från 15 maj införs en ny visselblåsarfunktion för anställda och förtroendevalda.

Källa: Kommunal

Fakta: Detta har hänt

I januari avslöjade Aftonbladet att Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin krog Metropol Palais i Stockholm till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede. Dessutom framkom att styrelsemedlemmar inte har betalat för sig på förbundets hotell eller för vidlyftiga representationsnotor för sprit, vin och shower.

Dagen efter avslöjandet avgick förbundets tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström, men ordförande Annelie Nordström sade att hon stannar på sin post till den ordinarie kongressen i maj.

Den 15 januari berättade utrikesminister Margot Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt näringslivsorganisationen Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

En förundersökning om misstänkt mutbrott pågår sedan flera månader.

Kassören Anders Bergström har delgivits misstanke om mutbrott.

ANNONS