Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ingen a-kassa för sänkt arbetstid eller lön

Anställda får ingen ersättning om arbetsgivaren tvingas sänka arbetstid eller lön för att klara effekterna av det nya coronaviruset. Det skriver Akademikernas a-kassa i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Förra veckan beslutade regeringen att utöka systemet för korttidsarbete med anledning av coronavirusets utbrott. Det innebär att arbetsgivare som har drabbats ekonomiskt ska kunna dra ner på löner och minska arbetstid för sina inställda istället för att tvingas till uppsägningar.

Staten kommer då att kunna ersätta en del av arbetstagarens sänkta lön. Men Akademikernas a-kassa understryker att anställda som påverkas inte kommer att kunna få a-kassa för eventuellt förlorad inkomst.

– Man kan inte få a-kassa om man går ner i tid och lön. Det som krävs för att man ska kunna få a-kassa när man deltidsarbetar är att man blivit uppsagd från sin heltidsanställning och nu har en deltidsanställning, säger Anna Glennert, försäkringsansvarig på Akademikernas a-kassa med över 700 000 medlemmar, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Frågan om korttidsarbete blev aktuell under finanskrisen 2008, vilket statsminister Stefan Löfven (S) lyfte när han besökte Göteborg förra onsdagen:

– Vi har erfarenhet från 2008–2009 när tiotusentals industriarbetare fick gå från arbetet helt i onödan, därför att då hade Sverige ingen sådan mekanism när andra länder hade det. Sedan infördes en senare, men den var inte tillräckligt bra och flexibel, sa han till GP då.

Regeringens beslut om korttidsarbete gäller från och med den 1 maj.

LÄS MER:Regeringen vill införa korttidsarbete – ska rädda jobb efter coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS