Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen öppning för Liseberg

Liseberg och andra nöjesparker får inget undantag från regeln om max 50 personer vid allmänna sammankomster, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.
– Det är väldigt frustrerande, säger vd Andreas Andersen till GP.

När GP når Lisebergs vd Andreas Andersen direkt efter måndagens besked är han fåordig.

– Vi får skapa oss en överblick och tänka lite till, säger han.

Han säger att Liseberg under hela våren legat i startgroparna för att kunna öppna parken för gäster.

– Nu är läget som det är. Det är väldigt svårt för oss att göra en bedömning av en hälsomässig situation. Men det är väldigt olyckligt för Liseberg och för Göteborg. Det får stora konsekvenser för besöksnäringen.

LÄS MER: Lotta Engberg glad och tacksam att det blir allsång på Liseberg även i år

Har ni några förhoppningar på att kunna öppna alls i sommar?

Han säger att han fick beskedet fem minuter tidigare.

– Jag vet faktiskt inte vad jag ska svara, jag får nog återkomma till det.

Det var vid lunchtid på måndagen som inrikesminister Mikael Damberg (S) lämnade beskedet att det inte blir några undantag kring restriktionerna om max 50 personer för allmänna sammankomster över sommaren.

Inrikesminister Mikael Damberg lämnade på måndagen beskedet att Liseberg och andra svenska nöjesfält ännu inte kan öppna för sommaren. Bilden från en presskonferens i maj. Bild: Fredrik Persson/TT
Inrikesminister Mikael Damberg lämnade på måndagen beskedet att Liseberg och andra svenska nöjesfält ännu inte kan öppna för sommaren. Bilden från en presskonferens i maj. Bild: Fredrik Persson/TT

– Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka. Och vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige, säger Mikael Damberg till TT.

TT: Är ni inte oroade för att detta kan bli ekonomisk dödsstöt för nöjesparker?

– Vi har genomfört ett stort ekonomiskt stödpaket för att fånga upp många verksamheter som drabbas. Det är klart att vi förstår att det här är sektorer som under hela pandemin lidit svårt på grund av gränsen på 50 personer, säger Mikael Damberg.

LÄS MER: Andreas Andersen: Så ska Liseberg ta sig igenom krisen

Sveriges nöjesparker har den senaste tiden legat på regeringen och påpekat att nöjesparker i Europa fått öppna, och menat att en trubbig svensk lagstiftning där den nuvarande svenska regeltillämpningen där Liseberg, med sina 170 000 kvadratmeter park, bara kan ta emot 50 gäster, riskerar döda en hel näring.

Djurparken får hålla öppet

Tillståndsplikten ser olika ut. Samtidigt som Kolmården och Borås djurpark inte behövt tillstånd för att öppna är Liseberg en del av vad den svenska ordningslagen benämner som ”tivolinöjen och festtåg”, och är därför att betrakta som en allmän sammankomst. Då råder en maxgräns på 50 personer.

– Det blir inga förändringar för ordningen om max 50 personer över sommaren. Regeringen gjort en sammanvägd bedömning och anser att de lättningar av restriktioner som faktiskt gjorts inför sommaren räcker och att vi har ett ansvar att se till att inte smittspridningen tar ny fart i Sverige. Vi har också konsulterat Folkhälsomyndigheten som inte anser att vi ska göra ändringar i förordningen, säger Mikael Damberg till Ekot.

När GP söker Mikael Damberg för att ställa ytterligare frågor hänvisas vi till TT-intervjun. GP har då skickat följdfrågor om hur regeringen ser på att djurparker kan öppna samtidigt som nöjesparker inte kan det, samt om det kan bli aktuellt med nya besked om restriktionerna senare i sommar. Via sin pressekreterare svarar Mikael Damberg då att ”Förordningen följer ordningslagen där tivolinöjen är definierade men inte djurparker”. På den andra frågan får GP inget svar.

Till SVT uttalar sig Mikael Damberg om varför man får gå på djurparker, men inte på nöjesparker:

– Börjar vi göra massa undantag för den här regeln, den här ordningslagen gäller för verksamheter och har gjort under en lång tid. Börjar vi göra undantag för en sektor börjar man fråga sig varför inte allsvenskan i fotboll ska få ett undantag, varför inte utomhuskonserter ska få ett undantag.

Vd:n utesluter inte varsel

Andreas Andersen har tidigare berättat att Liseberg haft en färdig plan för ett öppnande, baserat på branschstandarder gällande öppning av nöjesparker på ett ansvarsfullt sätt. Han har pekat på kapacitetsbegränsningar och köhantering. När Tivoli i Köpenhamn tidigare i juni öppnade för sommaren var det med en uppmaning till gästerna att hålla social distansering och ett appsystem för att undvika fysisk köbildning

När pandemin bredde ut sig i Sverige tvingades Liseberg avvakta med att skriva kontrakt med cirka 2 000 säsongsanställda.

Liseberg varslade redan i maj 95 tjänster, av cirka 400 fast anställda. 75 procent av de tillsvidareanställda är just nu korttidspermitterade. Andreas Andersen utesluter inte fler varsel framöver.

Fakta: Stora nöjesfält med åkattraktioner

Antal besökare förra året:

Liseberg: 3,1 miljoner

Gröna Lund: 1,6 miljoner

Kolmården: Drygt 700 000

Skara Sommarland: 285 000

Furuvik: 350 000

Källa: Respektive anläggnings hemsida.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.