Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Allra frias av finansinspektionen i Luxemburg. Arkivbild.

Inga åtgärder mot Allra i Luxemburg

Finansinspektionen i Luxemburg vidtar inga skarpa åtgärder mot pensionsbolaget Allra. Detta efter att ha granskat bolaget i ett och ett halvt år, skriver Dagens industri som tagit del av domstolshandlingar.

Allra hade sitt fondbolag Allra Asset Management registrerat i Luxemburg. Bolaget har genomfört affärer som är centrala i Pensionsmyndighetens kritik av Allra. Luxemburgs finansinspektion CSSF har genomfört sin utredning sedan våren 2017.

I en skrivelse från CSSF som pensionsbolaget lämnade in till tingsrätten på fredagen skriver de: "Det har inte förelegat några regelbrott. Allra har agerat i fondandelsägarnas intresse."

Men CSSF pekar på flera brister när det gäller exempelvis kontrollen av motparter och en kontrollmekanism för transaktioner till koncernens värdepappersbolag i Dubai.

Det var i februari 2017 som Pensionsmyndigheten stoppade alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepande klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.