Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson hade velat se en räntehöjning redan nu. Arkivbild.

Inflationsoro i Riksbankens direktion

Flera ledamöter i Riksbankens direktion är oroliga över inflationsutvecklingen, enligt protokollet från det senaste penningpolitiska mötet den 14 februari. På mötet sänktes inflationsprognosen för både i år och nästa år.

Flera ledamöter förklarade på mötet att "nedåtriskerna förtjänar särskilt stor uppmärksamhet när man ska avgöra vid vilken tidpunkt och i vilken hastighet det är lämpligt att börja höja reporäntan", enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

På mötet beslöt direktionen som väntat att lämna styrräntan oförändrad på rekordlåga minus 0,50 procent och lämna sin plan för återköp av statsobligationer som förfaller oförändrad.

Majoriteten beslöt även att lämna den så kallade räntebanan, alltså direktionen prognos för styrräntan framöver, oförändrad. Räntebanan indikerar att den första räntehöjningen sedan 2011 kommer under andra halvåret 2018.

Direktionsledamoten Henry Ohlsson förespråkade en höjning av styrräntan till 0,25 procent med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt samt till att inflationen och inflationsförväntningarna varit nära 2 procent sedan en tid tillbaka.

"I Sverige är resursutnyttjandet klart över normalt, tillväxten är hög. Hushåll och företag är mer optimistiska än normalt. Arbetsmarknaden är urstark", sade Ohlsson enligt protokollet.