Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

L&T har invigt sina lokaler i Göteborg.

Indiska it-jättar satsar Göteborg

På tre år har lika många indiska storföretag inom it och teknologi valt att etablera sig i Göteborg. Framför allt är det bilindustrin som lockar.

Senast är det L&T Technology Services som tar plats på Lindholmen science park. Företaget har drygt 50 anställda och invigde sina nya lokaler i veckan.

Sedan tidigare finns Tech Mahindra i Torslanda och konsultjätten HCL i centrala Göteborg. Därmed är det tre globala indiska it- och teknikföretag som på kort tid valt att ha en större verksamhet i Göteborg, något som välkomnas av Erik Behm vid regionala näringslivsutvecklaren Business Region Göteborg, BRG.

– Att så många företag från ett av världens mest avancerade it-länder väljer att ha verksamhet här vittnar verkligen om regionens dragningskraft. Göteborgsregionen har utvecklats till ett ledande it- och teknikcentrum, säger han.

Erik Behm, BRG.. Bild: Michael Åkerström

Fordonsindustrin lockar

Framför allt är det är det fordonsindustrin som drar – de indiska företagen har ingående samarbeten med Volvo Cars eller Volvo Group, något som också ledde till att L&T placerar sin svenska satsning i Göteborg där man bland annat fokuserar på digital utveckling.

Gaurav Gupta, affärsområdeschef vid L&T Technology Services tror på fortsatt tillväxt. I en kommentar säger han:

– Göteborgsregionen har ett av Europas ledande fordonskluster med huvudkontor för några viktiga fordons- och teknikföretag. Vi ser en enorm potential i regionen tack vare dess starka industriella ekosystem inom många affärssegment, och vi har för avsikt att öka och bredda vår närvaro här.

Verksamheten inom Volvoföretagen, liksom SKF och Ericson, drar till sig tunga it- och teknikföretag och behovet av avancerad kompetens på området lär bara öka i regionen de närmaste åren.

– Indien som it-nation ligger långt framme. "Våra" företag verkar på en global och extremt konkurrensutsatt marknad – då måste de ha de bästa leverantörerna. Sverige och Indien har länge haft ett bra samarbete på näringslivsområdet, säger Erik Behm vid BRG.

Behov av kompetens

Han tror också att de indiska storföretagens närvaro i Göteborgsregionen kan leda till mer vilket kan innebära nyetableringar och nyanställningar på sikt.

– En effekt kan bli att bolagen utökar verksamheten till andra branscher, vilket i sin tur kan leda till expansion och nya marknader. Det händer väldigt mycket på teknikområdet i regionen och vi har flera stora och starka aktörer på marknaden när det gäller it, fordon och industri. Behovet av hög kompetens är fortsatt stort, säger han.

Fakta: Indiskt företag danskt i grunden

L&T, Larsen & Toubro, är ett av Indiens största multinationella företag och grundades 1938 i Mumbai av två danska ingenjörer, Henning Holck-Larsen and Søren Kristian Toubro. Företaget har affärsintressen inom teknik, konstruktion, tillverkning av varor, informationsteknik och finansiella tjänster. Totalt har man 85 000 anställda världen över och omstätter 18 miljarder US-dollar.

Dotterbolaget L&T Technology Services

, som etablerar sig i Göteborg, erbjuder design, utveckling och testning av industriprodukter, medicintekniska produkter, transport, fordon, flyg, telekom och processindustrier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.