Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Import av pellets trots överskott

Priset på pellets har skjutit i höjden. Ingen tog tillvara den billiga råvaran i de stormfällda skogarna i orkanen Gudruns spår, lösningen blev import. Från andra sidan Atlanten.
Skogarna föll som plockepinn över södra Sverige. Avbrutna stammar och klent virke fanns det gott om i markerna efter Gudrun. Men skogsägarna satsade på att rädda det mer inkomstbringande virket för sågindustrin, och lämnade restprodukterna.
Efterfrågan ökade - utbudet minskade
- Avverkningsresterna tog ingen omhand och lade på hög. I stället körde de stora skogsmaskinerna över dem. Och när det kommer jord och smuts på, då duger det inte som energiråvara, förklarar Jakob Hirsmark, projektledare på Svenska bioenergiföreningen.
Paradoxen med den sönderstormade skogen blev att utbudet av skogsbränslen minskade, samtidigt som efterfrågan ökade - och priset på pellets rände i höjden.
Bara senaste säsongen har det varit tre prishöjningar, med totalt omkring 25 till 30 procents prisökning. Och priserna har lett till att både distributörer och enskilda storkonsumenter, som värmeverk, i stället väljer att importera billiga pellets från utlandet, även om det finns tillgång både lokalt och i våra grannländer.
- Det har blivit en ren prisfråga. I Kanada är pellets väldigt billig och tillgången god, säger Jakob Hirsmark.
Det moraliska problemet i det sammanhanget är att kanadensare och amerikaner hellre själva borde börja använda bioenergi för uppvärmning, i stället för olja och el. Men att transportera sammanpressat sågspån tvärs över havet, är inget som Jakob Hirsmark rynkar på näsan åt.
- Det går faktiskt åt förvånansvärt lite energi att köra 50 000 ton pellets från Kanada. En försvinnande liten del, till och med, om man jämför med hur stor energimängd det finns i lasten.
Den importerade pelletsen når dock inte privatkunder, kvaliteten är inte lika hög och jämn som på den svenska. I Sverige utgörs råvaran av sågspån eller kutterspån, som är fri från bark och smuts, och så hög kvalitet måste man ha för vanlig villaeldning.
Marknaden exploderade
Förra våren var konkurrensen om den svenska råvarumarknaden som värst, samtidigt som allt fler valde pellets som uppvärmningsform.
- Marknaden fullständigt exploderade, det blev ett jäkla tryck. Förra våren ökade vi vår försäljning med 85 procent, säger Marcus Reinevik, kommunikationsansvarig på marknadsledande Neova.
Hela branschen såg en nästan lika hög försäljningsökning, varför vissa helt sonika sålde slut på sina lager under förra våren. Men det var inte orsaken till prisökningen, menar Marcus Reinevik, utan hänvisar återigen till den allt dyrare råvaran.
- Nu i vår har vi börjat komma i kapp och får ett bra läge för resten av vintern och året i övrigt.
Att sänka priserna finns det inga marginaler för, anser Marcus Reinevik, trots att den milda vintern kanske givit ett något större överskott än väntat.
- Sett över året blir det faktiskt förvånansvärt liten skillnad i förbrukning, mellan en varm och en kall vinter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.