Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands banksektor, baserad i Frankfurt, måste gå igenom en stor omstrukturering enligt IMF. Arkivbild

IMF vill se tyska reformer

Reformbehovet är stort i Tyskland, enligt Internationella valutafonden (IMF). Sänk skatten, höj lönerna och reformera banksektorn i grunden, är några av fondens recept för EU:s största ekonomi.

Kostnadsminskningar och mer avgiftsbaserade intäktsmodeller bör vara riktmärken för bankerna framöver, enligt IMF:s årliga rapport om den tyska ekonomins utmaningar

Försäkringsbolagen i Tyskland borde också hitta finansiellt mer hållbara affärsmodeller då de just nu har problem att leva upp till sina åtaganden med garanterade utbetalningsnivåer, enligt IMF.

Vill se skattesänkningar

I rapporten varnar IMF även för bakslag för den tyska ekonomins tillväxt om handelskriget mellan USA och Kina förvärras eller om brexitprocessen spårar ur eller om det dyker upp nya statsfinansiella problem i eurozonen.

Fonden vill också se reformer av skattesystemet i Tyskland, för att stimulera tillväxt. IMF förordar skattesänkningar för de sämst ställda hushållen och mer offentliga investeringar i infrastruktur för att stärka konkurrenskraften på sikt och samtidigt hantera ekonomiska obalanser.

IMF konstaterar att överskottet i Tysklands handelsbalans har dämpats något, men att det trots det ligger betydligt högre än vad som är hållbart utifrån ekonomiska förutsättningar.

"Detta bidrar till globala obalanser i en tid där handelsspänningar hotar Tysklands exportberoende ekonomi", skriver IMF.

Högre lönetillväxt

Högre lönetillväxt i Tyskland står också på IMF:s önskelista, vilket skulle avspegla situationen på arbetsmarknaden i landet och samtidigt öka inflationstrycket i ekonomin.

Enligt IMF står Tyskland även inför långsiktiga utmaningar vad gäller en åldrande befolkning, svag produktivitetstillväxt och en risk för att bilindustrin i landet tappar då man inte är i framkant när det gäller digitalisering och elektrifiering.