Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IMF varnar för protektionism inför möte

Internationella valutafonden (IMF), med Christine Lagarde som chef, varnar för att protektionism kan slå mot tillväxten framöver. Samtidigt höjer IMF sin tillväxtprognos något för i år

Ökad produktion och handel i Europa, Japan och Kina lyfter tillväxten globalt, enligt IMF:s ekonomer. De räknar nu med en tillväxt på 3,5 procent i år, en höjning från en IMF-beräkning i januari då prognosen låg på 3,4 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Det ekonomiska lyft som vi har väntat på sedan en tid verkar materialiseras", skriver IMF:s chefsekonom Maurice Obstfeld i en kommentar.

Men enligt Obstfeld hotar den protektionism som breder ut sig i västvärlden att sluta i handelskrig, vilket skulle trycka upp konsumentpriser, dra ned produktiviteten och leda till sämre reallöner på bred front för hushåll.

Även Lagarde har varnat för följderna av protektionism och handelshinder, som väntas bli huvudtema när IMF, Världsbanken och G20-ländernas finansministrar samlas till vårmöte i Washington DC 21–23 april.

IMF:s ekonomer har även varnat för följderna av en för snabb höjning av styrräntan i USA, vilket kan skapa valutaturbulens och stora kapitalutflöden ur tillväxtländer.