Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IMF-chefen Christine Lagarde talar inför den ekonomiska eliten i Davos i Schweiz.

IMF sänker global BNP-prognos

Internationella valutafonden IMF sänker den globala BNP-prognosen – för andra gången på tre månader. Det samtidigt som pågående handelskrig, brexit och andra orosmoln riskerar att försämra situationen ytterligare.

Fonden är nu än mer pessimistisk än den var i den senaste prognosen i oktober förra året, då världen präglades av en ökad handelsoro och börsnedgångar.

Ökad risk

Ett svagare Europa och sämre siffror än väntat för vissa tillväxtekonomier gör att IMF sänker den globala BNP-prognosen ytterligare några snäpp i den uppdaterade versionen på måndagen.

Global BNP beräknas öka med 3,5 procent i år och 3,6 procent 2020, ner med 0,2 respektive 0,1 procentenheter mot senast föregående beräkning.

Den dystra prognosen inleder Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz där IMF-chefen Christine Lagarde säger att risken för en skarp avmattning har ökat, även om någon recession ännu inte är nära förestående.

"Nyckelrisk"

Flera stora ekonomier får rejält sänkta prognoser, däribland Tyskland, Italien, Mexiko och till viss del även Frankrike som drabbats av omfattande demonstrationer – men utöver detta finns flera orosmoln som kan förvärra situationen, såsom handelskriget mellan USA och Kina samt brexit.

"Riskerna mot den globala tillväxten lutar över mot nedsidan. En upptrappning av handelsspänningarna utöver vad som redan inräknats i prognoserna är fortsatt en nyckelrisk mot utsikterna", skriver IMF.

Världens två största ekonomier, USA och Kina, klarar sig utan några nedrevideringar. USA:s ekonomi väntas växa med 2,5 procent 2019, och Kinas med 6,2 procent.

Men om Kina fortsätter att prestera sämre tillväxtsiffror än väntat kan det få återverkningar i stora delar av Asien, konstaterar fonden.

"Som vi såg 2015 och 2016, så kan en roro inför Kinas ekonomi abrupt trigga en utbredd utförsäljning på finansiella och fysiska marknader", skriver de.