Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IMF-chefen Christine Lagarde. Arkivbild.

IMF: "Minska skulderna och inför reformer"

Högkonjunkturen inom EU borde i högre utsträckning användas för fler reformer och investeringar, skriver Internationella valutafonden i en ny prognos.

Den ekonomiska tillväxten i EU är fortsatt stark, men unionsmedlemmarna gör inte tillräckligt för att införa reformer eller minska skuldsättningen, skriver Internationella valutafonden (IMF) i ny prognos.

Institutionen räknar med att tillväxten, främst hos eurozonens medlemmar kommer att sakta ner från 2,4 procent 2017 till 2,3 procent i år och vidare ner till 2 procent 2019.

"Eftersom de ekonomiska förutsättningarna på kort sikt fortsätter vara starka medan på något längre sikt ser svagare ut, är det hög tid för beslutsfattarna att lägga om politiken för att gå fram med tillväxtreformer", kommenterar IMF i prognosen.

IMF pekar bland annat ut stora budgetunderskott som ett av hoten och anser att lagstiftarna i exempelvis Frankrike, Italien och Spanien borde fokusera på att balansera upp statsfinanserna inom de närmaste åren.

Vidare ser institutionen goda förutsättningar för ett fördjupat euro-samarbete, främst genom färdigställandet av EU:s bankunion. Nästa steg, enligt IMF, är att skynda på uppförandet av en gemensam kapitalmarknadsunion, då finansjätten Storbritannien väntas lämna EU i mars 2019.