Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Internationella valutafonden, med Christine Lagarde som chef, varnar för hot mot global tillväxt. Arkivbild.

IMF: Global tillväxt planar ut

Tillväxtlyftet som inleddes för två år sedan har börjat plana ut och blivit mer obalanserad, enligt Internationella valutafonden (IMF). Men prognosen på 3,9 procent i global tillväxt i år och nästa år bekräftas av fondens ekonomer.

För de mest utvecklade ekonomierna sänker IMF tillväxtprognosen för 2018 med 0,1 procentenhet till 2,4 procent, medan den för 2019 bekräftas på 2,2 procent.

Bland tillväxtländerna är utvecklingen blandad, enligt IMF. Högre oljepriser ger lyft till Ryssland och oljeländer i Mellanöstern, men slår mot stora oljeimportörer som Indien.

Dollarn lyfter samtidigt på bred front sedan i april, vilket slår mot skuldtyngda tillväxtekonomier som finansierar sig i dollar.

I prognosen varnar IMF för att de handelskonflikter som blossat upp under året ska slå mot framtidstron, tillgångspriser och investeringar. Om de hot om tullar som framförts realiseras kan det radera ut 0,5 procentenheter av den globala tillväxten 2020, varnar IMF.

IMF ser även ökad politisk osäkerhet i EU som en faktor som kan slå mot tillväxten. Fondens ekonomier noterar bland annat att villkoren för det brittiska EU-utträdet än så länge är oklara trots att förhandlingarna har pågått i flera månader.