Med GPS-sändare har Greenpeace kunnat följa lastbilar med virke från den olagliga avverkningsplatsen i Amazonas djungel till Rainbow Tradings sågverk, för vidare båtfrakt till Sverige.
Med GPS-sändare har Greenpeace kunnat följa lastbilar med virke från den olagliga avverkningsplatsen i Amazonas djungel till Rainbow Tradings sågverk, för vidare båtfrakt till Sverige.

Illegal virkesimport avslöjas med GPS

ANNONS
|

Under ett halvårs tid har aktivister från Greenpeace arbetat under täckmantel i Amazonas regnskog för att få bevis för hur exklusivt virke från olaglig avverkning i Brasilien fortsätter nå konsumenter i Sverige, trots en tuffare EU-lagstiftning.

Genom att placera GPS-sändare på lastbilar har organisationen följt virke från olagliga avverkningsplatser i Para-regionen i Amazonas, via båtlaster till Europa, USA, Kina och Japan.

Bara de senaste veckorna ska två fartyg med illegalt virke ha anlänt till Europa och ytterligare ett anländer i Rotterdam på torsdag.

Greenpeace visar bland annat hur det brasilianska företaget Rainbow Trading, med hjälp av förfalskade tillstånd exporterat olagligt virke till sex företag i Europa, i Sverige till Göteborgsföretaget Interwood.

ANNONS

Skogsstyrelsen har efter Greenpeace anmälan varit hos Interwood och hämtat dokumentationen för leveransen. Men de vågar ännu inte definitivt slå fast om dokumentet är falska, eller om företaget brustit i sina kontroller.

- Problemet idag är att det kan vara illegalt, eller legalt, för det finns dokumentation och det ser bra ut. Men frågan är om dokumenten är äkta eller inte och det är ett ökande problem med handel från det området, säger Belinda Christensen på Skogsstyrelsen.

Just nu väntar Skogsstyrelsen på besked från brasilianska myndigheter för att få bekräftat att dokumenten är förfalskade i fallet Interwood.

Avverkning

Den illegala avverkningen har ökat i Brasilien igen efter att en nedgång under flera år. Enligt Greenpeace är det framförallt det exklusiva träslaget ipe, som bland annat används för altandäck, som driver på utvecklingen. Greenpeace uppskattar att omkring 75 procent av virket från Para-regionen och bortemot 90 procent av Rainbow Tradings virke är olagligt avverkat.

När Greenpeace konfronterade Interwood med uppgifterna beslutade företaget att avbryta handeln med Rainbow Trading.

- Vi kommer sluta importera ipe från Brasilien. Enligt de dokument vi har verkar allt helt okej, men efter Greenpeace rapport vet vi inte längre. Är de förfalskade så är de förfalskade. Även om Greenpeace rapport bara skulle stämma till hälften så är osäkerheten för stor. Det är omöjligt att vara säker på om detta är riktigt avverkat, säger Jörgen Plymouth, platschef på Interwood i Göteborg.

ANNONS

I augusti infördes EU:s nya timmerförordning i svensk lag med tuffa krav på importörerna.

- När nya lagen kom bytte vi ut 40 procent av våra leverantörer för att de inte uppfyllde de nya lagkraven. Så pass stor förändring är det för oss. Det är väldigt mycket mer byråkrati för oss, men jag tycker det är en bra byråkrati. För då blir bara de seriösa kvar.

Enligt Jörgen Plymoth har företaget gjort vad de kunnat. Nu tycker han problemet främst handlar om att Brasilien måste få bättre kontroll på sina myndigheter.

- Vi får in fullgoda dokument med myndighetsstämplar, som vi inte fick innan. De granskar vi, men är de förfalskade är det ju hopplöst.

Han beskriver Greenpeace arbete som en hjälp för att slippa olagligt virke i sin import. Han upplever också att övriga branschen i Sverige tar problemet på allvar.

- Alla som jag pratat med är djupt oroade över det som Greenpeace har skrivit.

Fakta: Timmerförordningen

ANNONS

EU:s timmerförordning infördes i svensk lag i augusti i år.

* Ska motverka illegal avverkning och motverka handel med olagligt avverkat virke i Europa.

* Kräver att importörer tar fram handlingar som visar att hanteringen av träprodukter följt lagstiftningen i ursprungslandet.

* Kräver att importörer ska göra en riskbedömning om informationen är riktig och om det finns risk för att trävaran kommer från olagligt avverkat virke.

* Importören ska minska risken, till exempel genom att byta leverantör.

Skogsstyrelsen har i höst gjort flera kontroller hos importföretag och tittar då främst på om deras rutiner för att minimera risken brister.

Ett flertal ärenden pågår, med vissa skillnader i problematiken om det handlar om tropiskt trä från Brasilien eller trämöbler från Kina.

Ytterligare ett företag i Västsverige utreds för kopplingar till olaglig brasiliansk avverkning, utifrån uppgifter från Greenpeace, som kom innan lagstiftningen trädde i kraft

Om företag missköter sig kan Skogsstyrelsen utfärda vite, eller beslagta olagliga sändningar, som inte nått handeln.

ANNONS