1/6

Ikeas samarbete med Swedish House Mafia – version av kasse

Ikea har gjort många samarbeten med kända designers och kreatörer genom åren. Men när möbeljätten nu samarbetar med Swedish House Mafia handlar det inte om möbler – utan om en vanlig bärkasse. En kasse ett känt modehus redan tolkat.

För några år sedan skapade franska modehuset Belenciaga uppmärksamhet när de lanserade en väska som var mycket lik Ikeas klassiska bärkasse – och tog nästan 20 500 kronor för den. Ikeas kostar tio kronor. Den svenska möbeljätten svarade med en ironisk reklamkampanj där de framhöll priset på sin egen blå kasse.

Nu är det i stället Ikea själv som försöker dra växlar på den kasse som kunder världen över i decennier burit ut sina prylar från varuhusen med. Det handlar om ett samarbete med den svenska grupp som blev världskända på 00- och 10-talet – Swedish House Mafia; gruppen som annonserade sin sista spelning 2013 – för att några år senare återförenas igen. Nu gör de versioner av en bärkasse. Samarbetet med Ikea presenteras Design Week i designhuvudstaden Milano.

I ett pressmeddelande från Ikea lanseras tre ”remixade” versioner av bärkassen Frakta. Möbeljätten påstår att Swedish House Mafias ”unika” version av bärkassen ”bygger på insikter om de funktionella behov som musikskapare och musikälskare har när de är på språng”. Det handlar bland annat om en väska för vinylskivor.

Enligt ett uttalande påstår gruppen att kollektionen ett ”tidlöst tema” som bär ”distinkta spår av vårt DNA”. Vad priset är framgår inte.

LÄS OCKSÅ: Ikea återkallar syltburkar som kan innehålla plastbitar

LÄS OCKSÅ: Ikea-klassikerna i ditt hem – så mycket är de värda

LÄS OCKSÅ: Ikea-möbel såld på på auktion – för 190 000 kronor

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.