Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ikeas modernaste varuhus

Uddevalla får Ikea-varuhus med miljötänk och hållbar energi. 180 har fått jobb, flera från nedlagda Saab.

På fredagen får GP at en smygtitt i det som blir Ikeas modernaste varuhus i världen. Om två månader är det invigning men än så länge finns inte mycket mer än tak och väggar.

Målare och byggare håller på för högtryck, några golv är inlagda men fortfarande saknas inredning. Det enda som är börjar bli klart är lekrummet Småland, bollar som blåbär och lingon och ingången liknar en bärkorg.

Varuhuset med sina 37 400 kvadrat blir det tredje största i Sverige, större än både Bäckebol och Kållered i Göteborg.

- Prognosen är 1,5 miljoner kunder, det är vi glada om vi uppnår det första året, säger Tomas Bolander som blir varuhuschef och har flyttat ner från Ikea i Gävle.

Det är framför allt driften av fastigheten som fått moderna lösningar med bergvärme och el från Ikeas vindkraftspark i Dalarna.

Belysningen är lågenergi med led-lampor. Tre av de 68 visningsrummen inreds med hållbar profil, med miljövänliga produkter ur Ikeas sortiment och funktioner för källsortering.

Inför öppnandet har Ikea undersökt en marknadsundersökning. Av de 3 000 som svarat på en enkät i trestadsområdet så har 25 procent snedtak hemma. Det kommer att av speglas i Ikeas inredning.

Mycket återstår innan portarna slås upp dagen inför Kristi himmelsfärdshelgen

- Just nu är 6 000 kubik inredning och produkter på väg hit. Allt ska vara klart onsdagen den 8 maj när vi öppnar, säger Tomas Bolander.

En del av de som fått jobb kommer från nedlagda Saabfabriken i Trollhättan. Totalt har 180 personer rekryterats.

- Häften av alla chefer har tidigare jobbat på Ikea och tio procent av övrig personal, säger Tomas Bolander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.