Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ikea i Australien har infört skyltar med samkönade föräldrar på varuhusens parkeringsplatser.
Ikea i Australien har infört skyltar med samkönade föräldrar på varuhusens parkeringsplatser. Bild: Ikea

Ikea inför skyltar med samkönade föräldrar

Ikea i Australien uppdaterar nu sina skyltar på parkeringsplatserna, för att också välkomna familjer med två pappor eller två mammor till företagets varuhus. Tilltaget är en del av en satsning för att uppmärksamma homofobi.

Det är tidningen Out in Perth som berättar om hur Ikea nu infört tre olika skyltvarianter för att välkomna alla sorters familjer till sina varuhus, och gå bortom den heteronormativa mallen.

LÄS MER: Ikeakatalogen går i graven

LÄS MER: Amerikanska lågprisjätten Costco kommer till Sverige

Möbeljätten har också aviserat att den vill införa mer könsneutrala toaletter, vid sidan av herr- och damtoaletterna.

Det var i samband med den 17 maj, som är den Internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi, som Ikea lanserade flertalet kampanjer i olika länder.

– Idag firar och uppmärksammar vi på Ikea IDAHOT (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia) i en kampanj. Det är ett av många sätt som vi kommunicerar på för visa att för oss är det viktigt att alla, både besökare och medarbetare, känner sig trygga och inkluderade. Ikea i Australien har i år gått ut med att de ska införa inkluderande familjeparkeringar, där alla typer av familjer ska vara representerade, vilket är en lokal lösning som de ska ha permanent, skriver Mattias Pettersson, presskontakt i i en kommentar.

Saknas skylt på ensamstående föräldrar

Ikeas ställningstagande i Australien har lett till viss uppståndelse på sociala medier, där en del kommentarer hävdar att de nya familjeskyltarna kommer att leda till förvirring och riskera olyckor på Ikeas p-platser.

”Innebär detta att p-platsen bara kan användas av samkönade par?” frågar sig missnöjda skribenter, skriver tidningen.

Andra ansåg sig diskriminerade för att de är heterosexuella. Och ensamma mammor klagade på att de inte fått en specifik parkering för ensamstående föräldrar.

Inkluderande arbetsmiljö

IKEA Sverige kan i dagsläget inte säga om man kommer att införa just samma initiativ som i Australien, men är öppna för all inspiration som kan bidra till ett mer inkluderande samhälle.

– Det är vi stolta över och fortsätter med utbildningar av våra chefer och medarbetare för att öka kunskapen och stärka vår inkluderande arbetsmiljö. Ett annat exempel på detta är hur vi kan bli ännu bättre på att stötta medarbetare som identifierar sig som transgender eller genomgår en könskorrigering. För oss är det viktigt att visa att vi står upp för allas lika värde i vårt samhälle, säger Gabriella Fredriksson som leder Ikea Sveriges arbete kring jämlikhet och mångfald.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.