NETANYA. Israeliska miljövänner protesterar mot Ikeas planerade nya varuhus.
NETANYA. Israeliska miljövänner protesterar mot Ikeas planerade nya varuhus.

Ikea i miljöbråk i Israel

ANNONS
|

Ikeas första varuhus i Israel, som öppnades i Netanya några mil norr om Tel Aviv 2001, är en jättesuccé. Nu planerar företaget att till årsskiftet starta en ny filial i Rishon le-Zion i södra Israel.

Men planerna hotas dels av miljöprotester, dels av anklagelser, som nu ska avgöras i domstol, om att Ikea och kommunen fifflat med stadsplaner och markförsäljning.

Miljöaktivisten Gil Yodfat leder protesterna mot Ikea-bygget i sin hemstad. Han anser att företaget, som alltid hänvisar till sin ekologiska medvetenhet, borde ta större hänsyn till naturen.

- Ikeas jätteanläggning byggs på jungfruliga sanddyner, förstör vegetation och hotar djurlivet. Dessutom kommer den att leda till enorma trafikstockningar och luftföroreningar, säger Yodfat till GP.

ANNONS

Han ledde nyligen en demonstration utanför varuhuset i Netanya där deltagarna bar skyltar med texter som "Ikea, förstör inte vårt land!". Bara tio procent av sanddynerna på Rishon le-Zions område intill Medelhavet finns kvar och de hotas nu av bygget, säger han.

De gröna har också hakat på rättsprocessen som ägare till mindre butiker har startat mot Ikea. Med hänvisning till påstådda oegentligheter i anbudsgivningen när Ikea köpte marken hoppas de kunna stoppa hela projektet.

- Det stör oss att Ikea som skriver i sin katalog att man stöder miljön och återvinningsprojekt i själva verket använder sin jättelika ekonomiska makt till att skada människor och natur, säger Yodfat, som uppmanar till bojkott av möbelkoncernen.

Ikea svarar att alla anklagelser är gripna ur luften.

- Det rör sig inte om sanddyner och jungfrulig mark. Det aktuella området är redan asfalterat, där finns flera industrier i full verksamhet. Alla miljöorgan har godkänt vårt projekt, säger Ikea:s advokat Guy Kasher till GP.

- Vad gäller anbudsgivning och stadsplan följer vi lagar och bestämmelser. Vi har hittills fått rätt i alla instanser, säger han.

Ikea i Israel kontrolleras av Matthew Bronfman, medlem av en känd amerikansk affärsdynasti.

ANNONS
ANNONS