Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ikea i Japan hyr nu ut en minilägenhet till ett minipris. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
Ikea i Japan hyr nu ut en minilägenhet till ett minipris. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ikea hyr ut lägenhet – för under 10 kronor

Möbelföretaget Ikeas japanska filial hyr ut en minilägenhet i Tokyo. Det annonserar man via sin hemsida, med ”Mäklare Blåhaj” som frontman.

Ikea har gett sig in i den japanska bostadsbranschen. I den centralt belägna Tokyostadsdelen Shinjuku har alla som vill nu möjlighet att söka en 10 kvadratmeter stor lägenhet – med en månadshyra på under 10 kronor, eller 99 yen.

Via en annons på sin hemsida tillåts besökare se den fullt möblerade lägenheten i sin helhet. Bland annat ryms både soffa och köksbord på den nedre våningen, båda av det mindre slaget, tillsammans med ett kök och badrum utrustat med dusch.

På loftet ryms en säng tillsammans med ett antal byråer för förvaring. I ett försök att haussa lägenheten, trots dess ringa storlek, skriver Ikea att de ”fångat rummet tredimensionellt”, och att det ”öppnar upp nya möjligheter” även i ett begränsat utrymme.

LÄS MER: Ikea slopar plastförpackningar

Mäklaren: En blåhaj

Skulle man vilja söka minilägenheten gör man bäst i att kontakta Mäklare Blåhaj. Maskoten i full gosedjursdress säger sig vara ett stort fan av små utrymmen, något han upptäckt efter att ha ”tillbringat tid i Sveriges vidsträckta vatten”, men känt sig obekväm för att havet var för stort.

I nuläget finns bara en lägenhet att hyra och den kommer med vissa förbehåll. Ansökande måste exempelvis ha fyllt minst 20 år, och innehavaren kommer behöva stå för alla tillkommande utgifter. Kontraktet sträcker sig över ett helt år.

Via reklamvideon nedan, regisserad i sedvanlig japansk stil, kan man se Mäklare Blåhaj uppmana intressenter att ringa in sina ansökningar.

LÄS MER: Japan satsar på rekordstort stödpaket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.