Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En läsk eller glass som tidigare kostade fem kronor måste Ikea-kunderna numera betala nio kronor för.  Bild: Johan Nilsson/TT
En läsk eller glass som tidigare kostade fem kronor måste Ikea-kunderna numera betala nio kronor för. Bild: Johan Nilsson/TT

Ikea höjer priset på glass och läsk med 80 procent

En glass eller en läsk som tidigare kostat fem kronor har nu blivit 80 procent dyrare på Ikea rapporterar Aftonbladet.
– Tyvärr stämmer det. Det är en rejäl höjning som varit planerad sedan december, säger landschefen Marcus Carlsson.

Prishöjningarna är därmed enligt möbeljätten inte direkt kopplade till den skenade inflationen som riksbankschefen Stefan Ingves har beskrivit beror på en ”perfekt storm”.

Istället var prishöjningen på fyra kronor alltså planerad innan Ryssland invaderade Ukraina, vilket lett till skenande energipriser som är en av komponenterna bakom ”stormen”.

– Det är ökade transport- och logistikkostnader som ligger bakom beslutet. Men det går inte att hitta någon billigare läsk eller glass någonstans, vi ligger fortfarande lägst på marknaden, säger Marcus Carlsson.

Korvpriset ligger kvar

Priset på kokt korv hos möbeljätten har legat på fem kronor sedan 1995. Enligt Aftonbladet ansåg Ikeas framlidne grundare Ingvar Kamprad att det priset skulle bestå vilket han även antecknade i sitt testamente.

Till skillnad från glassen och läsken höjs alltså inte priset på korven.

Marcus Carlsson säger till Aftonbladet att han inte har fått någon information om något utbrett missnöje över de höjda priserna från kundernas sida. Han tillägger också att varuhuset egentligen skulle vilja sänka sina priser.

– Det är klart att vi hellre hade velat sänka priset om det gått. Det har vi gjort på den veganska glassen som förut kostade tio kronor men som nu kostar nio.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.