Lars Idermark lämnar Swedbank och beklagar den senaste tidens utveckling.
Lars Idermark lämnar Swedbank och beklagar den senaste tidens utveckling. Bild: Noella Johansson/TT

Idermark lämnar Swedbank

Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar sin post med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande från Swedbank. Nuvarande vice ordförande Ulrika Francke går in i rollen som ordförande.

ANNONS
|

Under fredagsmorgonen meddelade Swedbanks ordförande Lars Idermark genom ett pressmeddelande att han lämnar sin post med omedelbar verkan – och ger en ovanligt öppenhjärtig och lång förklaring till sitt beslut.

"Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan." skriver han.

I det medialt uppskruvade läget tycker han att det har varit svårt att kunna få gehör för proportioner och kunna bemöta sakfrågor och vad han anser direkta felaktigheter. Därtill anser han att det har varit svårt att kunna kommunicera öppet på grund av banksekretessen och de lagar och regler banker måste följa.

ANNONS

"Utvecklingen djupt beklaglig"

"Jag har alltid värnat sak före person. Det har varit en ledstjärna för mig som ordförande i Swedbank. Dessutom har jag alltid värnat transparens och en god och öppen relation mellan ledning och styrelse. Jag har alltid satt aktieägarna och kunder i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djup beklaglig", skriver Idermark.

Lars Idermark kom in som ordförande i Swedbanks styrelse under finanskrisen 2008, då banken befann sig i ett dramatiskt och svårt läge. Efter några år lämnade han ordförandeuppdraget, men satt kvar i bankens styrelse.

LÄS MER: Styrelsen bakom vägran att lämna ut rapport

LÄS MER: Sparekonomen: Swedbank befinner sig i en orkan

LÄS OCKSÅ: Bara början på väldigt stora förändringar

2016 fick bankens förre vd Michael Wolf lämna under dramatiska former. Samtidigt lämnade också förre styrelseordförande Anders Sundström.

"Även denna gång frågade valberedningen i ett akut läge om jag hade möjlighet att bli ordförande. Av lojalitet och värnade om bankens bästa accepterade jag uppdraget", skriver han.

Misstänkt penningtvätt skapade akut kris

I samband med Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i banken i stor skala, utlöstes en stor kris i banken. Kursen rasade dramatiskt. Och styrelsen tvingade vd:n Birgitte Bonnesen att sluta med omedelbar verkan, efter att det framkommit att hon ljugit.

ANNONS

Ny tillförordnad vd och koncernchef blev Anders Karlsson.

Nuvarande vice ordförande Ulrika Francke tar nu över ordförandeposten efter Lars Idermark.

Swedbanks valberedning meddelar också under fredagsmorgonen att den kommer att intensifiera sitt arbete med att se över hela styrelsen, inklusive att hitta en ny ordförande i samband med bankens extrastämma senare i vår. Valberedningen har anlitat en professionell rekryteringsfirma.

ANNONS