Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I eftermiddag introduceras Spotify på New York-börsen - men blir det topp eller flopp? Bild: Patrick Semansky
I eftermiddag introduceras Spotify på New York-börsen - men blir det topp eller flopp? Bild: Patrick Semansky

I eftermiddag höjer Spotify börsvolymen

I dag sker en av de mer hajpade börsnoteringarna. Spotify gör debut på New York-börsen och mängder av svenskar förmodas haka på. Räkna med röj. Men om det blir domedagsmusik eller partystämning är högst osäkert.

Klockan 15.30 svensk tid öppnar New York-börsen och musiktjänsten Spotify får första gången ett officiellt värde, även om det kan ta någon timme innan börsen sätter ett snittpris baserat på de köp- och säljorder som kommer in. Till skillnad från andra mer normala börsförfaranden saknas ett startpris. Eftersom nuvarande ägare inte tar in några nya pengar, nyemission, eller har åtagit sig att sälja en viss mängd aktier, sker en så kallad direktnotering. Då finns heller inget förbestämt pris att utgå ifrån.

Introduktionen sker dagen efter att teknikaktierna på USA-börserna sjönk markant efter oro för ett uppblossande handelskrig mellan USA och Kina. Något som fick även Asienbörserna att sjunka.

Svängig handel

Bedömare räknar därför med en mycket svängig handel när det är högst oklart hur många som är beredda att sälja. Även mängden köpare är högst osäkert. Men Johanna Kull, sparekonom på nätmäklaren Avanza med många småsparare, räknar med ett stort svenskt intresse, kanske det största hittills för en nynoterad utländsk aktie som i detta fall dessutom är ett svenskt bolag.

- Spotify är spännande, omtalat och är en tjänst som många använder sig av. Därför har de möjligheten att segla upp som den populäraste utländska aktien bland svenska privatsparare, säger Johanna Kull.

Men, risken är hög, varnar hon:

– Mycket tyder på stora svängningar för aktiekursen under den första handelsdagen.

Enligt en undersökning som Nordnet låtit göra är 14 procent av svenskarna intresserade av att köpa aktier i Spotify.

- En sjundedel av svenskarna är intresserade av att köpa aktier i Spotify, och bolaget har potential att bli en ny svensk folkaktie i klass med H&M och Ericsson, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold i ett uttalande.

”Känslomässigt intresse”

– Jag tror att det finns både en rationell och en känslomässig sida bakom det stora intresset. De svenska spararna ser stor potential i bolagets kraftiga tillväxt och möjlighet att hitta nya intäktsströmmar. Samtidigt känner vi stor stolthet inför att världens största streamingtjänst för musik är svensk, och det kan påverka våra investeringar.

Den värdering som hittills har funnits att tillgå är de affärer som gjorts mellan diverse större Spotifyägare och som nämns i prospektet. Där hamnar värdet någonstans mellan 150 och 180 miljarder kronor, baserat på affärer i början av året.

Bedömare har ifrågasatt den värderingen. Det är mycket att leva upp till innan Spotify är där. I fjol blev det en förlust på tolv miljarder kronor, på en försäljning på 40 miljarder kronor. I år spår Spotify-ledningen en försäljning på 50 miljarder kronor och en förlust i storleksordningen 2–3 miljarder kronor.

Hittills har Spotifys uttalade mål legat på tillväxt och att behålla ledartröjan på. Resultatet kommer tills vidare i andra hand.

Blir det tidiga floppar på den säljprognosen kan därför aktien rasa snabbt, varnar Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.