Hyresrätten åter het på orolig bomarknad

En rad byggherrar, däribland Wallenstam, omvandlar nu bostadsrättsprojekt till hyresrätter. – Mängden som har råd att betala minskar, säger Magnus Månsson, arkitektprofessor och koncernchef på Semrén & Månsson.

ANNONS
|

I förra veckan aviserade Wallenstam att man kommer att omvandla 90 färdiga bostadsrätter i Solberga i Stockholm till hyresrätter, efter att köparnas intresse svalnat tydligt jämfört med i fjol. Det var första gången sedan finanskrisen 2008/2009 som Wallenstam fått omvandla planerade bostadsrätter till hyresrätter.

Samtidigt går byggindustrin i landet fortfarande för full fart. Investeringar i bostäder, infrastruktur, offentliga lokaler har ökat med tolv procent i år och det väntar byggstart för 73500 bostäder i landet. Den siffran väntas falla till 65300 framöver.

–Med skärpta krav på amortering, debatt om minskade ränteavdrag och eventuellt höjda räntor blir hushållen alltmer osäkra och avvaktande. Då minskar efterfrågan, skriver Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd.

ANNONS

Man prövar nödutgångar

Samma tendens har arkitektfirman Semrén & Månsson observerat. Efter sommaren har det kommit in förfrågningar från byggherrar och fastighetsbolag om att omvandla bostadsrätter till hyresrätter.

–Vi är ju först i näringskedjan så vi får förfrågningar om att konvertera bostadsrättsprojekt till hyresrättsprojekt. Man vill testa och prövar nödutgångar, säger Magnus Månsson, adjungerad professor i arkitektur och koncernchef för Semrén & Månsson, som bland annat ritat Clarion Post Hotel och Avalon i Göteborg.

–Det är en handfull förfrågningar, men för mig räcker det med en. För lönsamheten är lägre på hyresrätter, och då är det någon som gör analysen att marknaden sviktar, säger Magnus Månsson.

–Vi har känt av en viss oro bland våra kunder och frekvensen för hyresrätter har ökat i vår orderingång. Vi har gjort hyresrätter regelbundet och är vana, och tycker att det är en väldigt bra boendeform, säger han.

Mängden bostadskundersom har råd minskar

Läget i Stockholm är värre än i Göteborg där byggandet av nya bostadsrätter har legat tämligen stabilt under de senaste tre åren med en lägre överproduktion, det som nu visar sig i Stockholmsområdet.

–Det har varit en stor bostadsbrist, och att bygga bostadsrätter har varit extremt lönsamt och de har haft en extrem prisutveckling under många år. Det bekymmersamma är att byggbranschen i stort sett har byggt ungefär samma produkt, det vill säga bostadsrätter som är ganska kostsamma och dyra, säger Magnus Månsson.

ANNONS

Enligt Mäklarstatistik står bostadsrättspriserna för storstadsområdet Göteborg still den senaste tiden, vilket delvis beror på de ändrade regelverken.

Men inte bara, menar Månsson och anser att marknaden har riktat sig till en för snäv kundgrupp.

–Byggbranschen riktar sig till en ganska begränsad grupp av mer eller mindre kapitalstarka familjer och individer och det blir överkapacitet för kundgruppen tar ju slut. Mängden som har råd att betala minskar i samma takt med att bankerna skärper amorteringskrav och att räntorna kanske går upp något, säger han.

Och de andra kundgrupperna, som har lägre betalningsförmåga eller inte vill lägga så mycket pengar på sitt boende söker sig till hyresrätterna.

–Det är olyckligt att hyresrätten har stigmatiserats. Det är en jättefin bostadsform, men eftersom alla tycker att man ska tjäna pengar på bostadsrätterna så har de minskat i omfattning, säger Magnus Månsson.

Byggprognos 2016-2018

  1. Byggkonjunkturen är stark i hela landet, och investeringarna ökar i alla län.
  2. Det är framför allt bostadsbyggandet som avgör hur stark utvecklingen är i länen.
  3. Prognosen för storstadslänen 2016-2018:
  4. Västra Götaland, 18 procent
  5. Skåne, 17 procent
  6. Stockholm, 17 procent
  7. Källa: Sveriges Byggindustrier
ANNONS