Hyresgästerna förlorare

ANNONS
|

Årets hyreshöjning landade på i genomsnitt 2,3 procent hos Göteborgs fem största privata hyresvärdar.

En titt i backspegeln visar att höjda hyror är närmast en naturlag. Hyran per kvadratmeter har stigit varje år så långt tillbaka som det finns tillgänglig statistik. De senast sju åren har höjningen legat på i snitt drygt två procent per år. Det är mer än övriga priser som ökat med i snitt 1,3 procent under samma period.

Privatvärdarna har höjt mest

I Göteborg har privatvärdarna höjt hyran mer än allmännyttan de senaste åren, enligt siffror från Hyresgästföreningen.

När finanskrisen slog till 2008 svarade Riksbanken med att sänka räntan till nästan noll. Historiens lägsta boräntor innebar att ekonomin förbättrades kraftigt för husägare och bostadsrättsinnehavare.

ANNONS

Men flertalet göteborgare bor i hyresrätt och tjänade inget på sänkningen. Omkring 280 000 av stadens 513 000 invånare är hyresgäster, enligt Hyresgästföreningens beräkningar.

2009 höjdes hyrorna med i snitt 3,3 procent i hela riket. Göteborgs privata hyresvärdar höjde med som mest 4,2 procent det året medan de allmännyttiga höjde med upp till 3,5 procent.

År 2009 blev det bästa året under millenniet för den som äger sin bostad. En husägare i Göteborgsregionen behövde bara lägga 16 procent av hushållets inkomst på boende, inräknat amorteringar.

Hyresgästen fick lägga nästan dubbelt så stor andel av inkomsten: 28 procent.

Höjda vinster

Samtidigt har hyresvärdarna höjt sina vinster. Göteborg största privata hyresvärdar, Stena och Wallenstam, förbättrade sina resultat när räntorna sänktes kraftigt 2009.

Magnus Ersman, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna i Göteborg, ser inget problem i detta.

–Hyran bestäms inte utifrån räntenivåer, säger han.

Vid hyresförhandlingarna är det bostadens kvalitet som avgör, enligt Magnus Ersman.

–I Göteborg har vi ett system med kvalitetshyror. Förr var det den snålaste hyresvärden som tjänade mest pengar. Nu är det den som har de mest nöjda hyresgästerna som har störst potential att få en hyresutveckling på plussidan, säger han.

Men GP:s granskning visar att det i praktiken kan bli ett annat utfall. Wallenstam som fick lågt betyg av hyresgästerna i den senaste mätningen höjer i år med 2,25 procent medan Diligentia, som låg i topp, nöjt sig med två procents höjning.

ANNONS

Det finns fler orsaker till att hyresgästerna missgynnas enligt Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen.

–Det är en effekt av skattesystemet, säger han.

Bostadsägare får göra avdrag

Husägare och lägenhetsinnehavare får göra ett avdrag i deklarationen och behöver i praktiken bara betala 70 procent av räntan. Men hyresgästen får inte göra något avdrag.

Ytterligare en förklaring är att bostadsföretagen bundit sina lån i högre grad än privatpersoner. Sänkt ränta får därmed inte genomslag lika fort.

–En del bostadsföretag har en väl försiktig placeringsfilosofi, säger Lennart Sjöstedt.

Så här ser hyreshöjningarna 2011 ut hos de största privatvärdarna i Göteborgsområdet:

Stena Fastigheter: 2,00 procent

Wallenstam: 2,25 procent

Diligentia: 2,00 procent

Ernst Rosén: 2,50 procent

Aranäs: 2,65 procent

ANNONS