Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konkurrensverket utreder misstänkt brott mot konkurrenslagen hos flera försäkringsbolag. Arkivbild.

Hyresgäster betalar för misstänkt fiffel

Det blir hyresgästerna som får betala när försäkringsbranschen genom samarbete misstänks lura de kommunala bostadsbolagen på för höga premier. Konkurrensverket har utvidgat sin undersökning med nya tillslag mot flera försäkringsjättar.

Konkurrensverket har genomfört nya gryningsräder mot flera stora försäkringsbolag, efter att ha fått Patent- och marknadsdomstolens godkännande. If, Trygg-Hansa, Folksam och AIG Europes filial i Sverige fick under onsdagsmorgonen oannonserade inspektioner av myndigheten.

Morgonens räder ska ses som en utvidgning av den tidigare startade undersökningen mot försäkringsförmedlarna Söderberg & Partners och närstående bolag S&P Assurans, samt norska Protector, enligt Konkurrensverket.

- Vi har fått in fler misstankar och då har vi gjort fler undersökningar, säger Konkurrensverkets pressekreterare Jimmy Dominius.

"Extremt upprörande"

Bakgrunden är misstänkta olagliga överträdelser av samordnade försäkringsupphandlingar där Söderberg&Partners och S&P Assurans varit spindlarna i nätet. Framför allt är kommunsektorns bostadsbolag som därmed kan ha fått betala för höga försäkringspremier.

- Extremt upprörande, säger Anders Sjödin, vd på Sabo Försäkring, som ägs av närmare 100 kommunala bostadsbolag.

Sabo Försäkring sköter upphandlingar av fastighetsförsäkringar för de kommunala bostadsbolagens räkning. Det handlar enligt Anders Sjödin om hundratals miljoner kronor i årliga premier. I snitt kostar det en hyresfastighet 5–7 kronor per kvadratmeter i försäkringspremier. Dyrare försäkringspris landar i slutändan på hyresgästen.

- I en förlängning kan man säga det, säger Anders Sjödin, som tycker att misstankarna sätter frågetecken för hela försäkringsbranschen.

Starka indicier

Enligt Konkurrensverket och även Patent- och marknadsdomstolen finns starka indicier att även försäkringsbolagen If, Trygg-Hansa, Folksam och AIG överträtt konkurrenslagen och ha avtalat eller samordnat sig vad gäller försäkringsupphandlingar, enligt nya dokument från domstolen.

"Den misstänkta överträdelsen är att anse som allvarlig och berör en marknad som är av betydelse för samhällsekonomin", skriver domstolen.

Försäkringsbolaget If bekräftar Konkurrensverkets besök.

- Det är bra att de går till botten med det här. Vi samarbetar förstås fullt ut, säger Caroline Uliana, chef för externinformation på If.

Söderberg&Partners har sedan tidigare nekat till misstankarna.