Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kungsbryggeriet i Älta startade för ett drygt år sedan och brygger omkring 1 000 liter i veckan. "Det har gått förvånansvärt snabbt, alla fyra grundare är företagare sedan innan så vi försöker att jobba affärsmässigt och hitta lönsamma kundkretsar", säger Thomas Hortobagyi.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hyllorna dignar av svensk alkohol

Antalet svenska produkter som säljs på Systembolaget har ökat kraftigt de senaste åren. 2009 fanns 897, förra året var det 2 668. Det är främst mikrobryggerierna som driver på trenden, men även vinodlarna och sprittillverkarna blir fler.

Det luktar snarare badhus än krog inne på Kungsbryggeriet i Älta i Nacka kommun. Stora blänkande tankar står sida vid sida, några provrör står rengjorda i ett diskställ. Hygienen är viktig för ett mikrobryggeri, berättar Thomas Hortobagyi, en av grundarna och den hittills enda heltidsarbetaren på företaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är 95 procent städning, och fem procent bryggande, säger han.

Kungsbryggeriet är en del av en tydligt växande trend i Sverige: Alkoholtillverkarna blir fler. Hortobagyi och kollegorna valde att haka på för ett drygt år sedan. Till skillnad från många andra har de sin bakgrund från företagarvärlden, snarare än att de är entusiaster.

- Vi är egentligen inga ölnördar, lustigt nog. Vi brygger det vi själva vill ha, en god öl, säger han.

Lokalt är unikt

Antalet tillstånd för att tillverka eller bearbeta alkohol har sedan 2013 mer än fördubblats, från 242 till 560, enligt Skatteverket.

- Trenden har fortsatt, det bara stiger. Vi som jobbar med det här funderar på om det finns någon mättnad, säger Johannes Andersson på myndigheten.

Staffan Aldin är inköpare på Systembolaget. De öltillverkare som är i kontakt med honom lyfter fram det hantverksmässiga och den höga kvalitén när det försöker att få in sina flaskor på Systembolagets hyllor. Och så klart det lokala, som oftast är det unika.

- Vi ser flera bryggerier som säljer betydande mängder på lokala och regionala marknader, säger han.

Kvalitet framför kvantitet

Men det är inte bara inom ölen som småskaligheten märks. För åtta år sedan fanns fem svenska vita viner på Systembolagets hyllor. Förra året var de uppe i 46. Och antalet svenska sprittillverkare som säljer på Systembolaget har sedan 2009 fördubblats till drygt 90.

- Vad som är spännande är att de som driver mikrodestillerier är entreprenörer med passion för spännande produkter. Det är kopplingen till mat och dryck, det är inget superi. Det är inte så att det är billiga produkter, utan kvalitetsprodukter med mycket stolthet, säger Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Och eftersom alkoholkonsumtionen per capita i Sverige sjunker, ser Systembolagets Staffan Aldin inget negativt med att de svenska tillverkarna och produkterna blir fler.

- Det är snarare något positivt, eftersom folk tänker mer kvalitet i stället för kvantitet.

Liten andel

Samtidigt ska man inte överskatta småtillverkarnas betydelse. Mikrobryggerierna står för 5,4 procent av försäljningen av svensk öl på Systembolaget. De sex bryggerijättarna står för resten. När det gäller vinet tar rankorna tid att växa till sig och kan bara odlas i en mindre del av landet, och spritmarknaden anses allmänt svår.

Trots att antalet tillverkare skjutit i höjden så minskar faktiskt den totala försäljningen av svensk sprit, vilket Aldin ser som anmärkningsvärt. Svensk punsch och whisky är undantag, i övrigt ser det "dystert" ut, enligt Aldin.

- Folk pekar gärna på Absoluts framgång på 1980-talet, men det var en konsekvens av en väldigt lyckad reklamkampanj. Det har visat sig vara svårt att nå de framgångarna. Det finns fler exempel på misslyckande än lyckande.

Men på Kungsbryggeriet blickar man framåt. Hortobagyi säger att det hittills gått förvånande snabbt och han ser stora möjligheter att bygga upp bryggeriets varumärken.

- Vi ser inga problem. Vi ser redan över hur vi kan utöka, säger han.