Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ian Lundin, styrelseordförande i Lundin Petroleum. Arkivbild.

Husrannsakan i Lundins kontor

Svensk och schweizisk polis har genomfört husrannsakningar i Lundin Petroleums kontor i respektive land, rapporterar Dagens industri.

Det är första gången det görs sedan utredningen av misstänkt medhjälp till grovt folkrättsbrott inleddes för snart åtta år sedan.

På tisdagen slog svensk polis till mot Lundin-kontoret på Blasieholmen i Stockholm. Samtidigt slog deras schweiziska kollegor till mot bolagets kontor i Genève samt mot bröderna Ian och Lukas Lundins kontor i samma stad.

Åklagare kommenterar inte saken för Di. Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson bekräftar att Lundins kontor har haft besök av svenska utredare.

- Vi är dock överraskade och frustrerade över att dessa besök sker nu, efter nästan åtta års förundersökning och efter att vi hela tiden samarbetat med åklagaren, säger han till tidningen.

Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter delgavs 2016 misstankar om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Där tvingade den sudanesiska regimen bort lokalbefolkning från områden där det prospekterades efter olja.