SEB:s Boprisindikator visar ett rekordtapp för hushållens förväntningar på bopriserna i april.
SEB:s Boprisindikator visar ett rekordtapp för hushållens förväntningar på bopriserna i april. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hushållens förväntningar på bopriser rasar i coronavirusets spår

Hushållens förväntningar på bostadspriser, i Västra Götaland och hela landet, faller kraftigt under april månad, enligt SEB:s Boprisindikator. En större förändring har aldrig tidigare uppmätts under en och samma månad.
– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i Boprisindikatorn, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, i en skriftlig kommentar.

ANNONS
|

42 procent av hushållen tror på sjunkande bopriser i april. Motsvarande siffra för mars var bara 8 procent. Andelen som tror på stigande priser tappade från 55 till 22 procent, enligt SEB:s Boprisindikator.

Indikatorn, som mäter skillnaden mellan andelen som tror på högre priser och andelen som tror på lägre, sjunker därmed 67 enheter till minus 20. Ett så stort ras har inte uppmätts sedan SEB:s mätningar började för 17 år sedan.

I Västra Götaland har boprisindikatorn sjunkit med hela 73 enheter och landar på minus 26.

– Det är egentligen ganska naturligt att det blir en rejäl nedgång med tanke på det läge vi befinner oss i, en medicinsk kris som har lett till ekonomisk kris med varsel och minskad konsumtion. Det vore konstigt om inte synen på bostadsmarknaden också påverkades, säger Jens Magnusson.

ANNONS

LÄS MER:Bolånetagare kan få undantag från amortering

Oväntat stor och snabb nedgång

Han påpekar att man inte ska dra för stora slutsatser när det gäller de regionala siffrorna under enskilda månader.

– Det måttet ska man använda med viss försiktighet. När det är nedbrutet på region är det lite för få observationer för att man ska kunna dra några säkra slutsatser utifrån dem. Statistiskt är det mer robust att titta på medelvärdet för två månader, men då ser man förstås inte ett så stort tapp som vi har sett just denna månaden, säger Jens Magnusson.

Enligt honom är tappet, som syns i hela landet, väntat. Men dess omfattning är desto mer överraskande.

– Vi hade nog inte förväntat oss ett så stort tapp så snabbt, för än så länge har väldigt lite hänt på bostadsmarknaden. Vi har inte sett några sjunkande priser än och det görs fortfarande mycket bostadsaffärer, säger han.

Nationellt var nedgången i boprisindikatorn alltså minus 67 i april. Den tidigast största nedgången skedde i november 2007, då tappet hamnade på minus 47.

– Det vi ser nu är ett betydligt större tapp. Det betyder däremot inte att det är den lägsta nivån vi har haft. Under finanskrisen låg indikatorn exempelvis på mer än minus 60, säger Jens Magnusson.

LÄS MER:Kraftig ökning av bostäder till salu i Göteborg

Kan påverka bopriserna

Att hushållen förväntar sig lägre priser brukar i sin tur påverka de faktiska priserna. Men hur stor effekten blir avgörs troligen av hur långvarig och hur omfattande coronakrisen blir, menar Jens Magnusson.

ANNONS

– Det blir naturligt så att om många tror på nedgående bostadspriser så vill man inte betala lika mycket för sin bostad och går inte med lika långt i budgivningen. Många håller alltså igen och då blir också priserna lägre. Så indikatorn i sig pekar på att vi kommer att få en nedgång i priserna, säger han.

– Men det är såklart inte det enda som betyder något. Det är oroliga tider och allt beror egentligen på hur länge det håller i sig. Om de varsel som vi redan har sett faktiskt omvandlas till arbetslöshet och uppsägningar blir effekterna större. Men om stödpaketen som har satts in för att hjälpa företag och privatpersoner får god effekt kanske bostadspriserna påverkas i mindre utsträckning. Många är oroliga och det märks, men man ska inte ta ut alla sorger i förskott, säger Jens Magnusson.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS