Monica Wängerud Swahn, pensionär, har ett konto som hon kan göra vad hon vill med.
Monica Wängerud Swahn, pensionär, har ett konto som hon kan göra vad hon vill med.

Hushållen sparar för fullt

ANNONS
|

I den senaste barometern från Konjunkturinstitutet gick svenska folkets sparande i taket, hela 77 procent sa sig kunna lägga undan mycket eller något av lönen. Det är en rekordsiffra och aldrig tidigare har så många svarat att de har möjlighet att lägga undan en slant.

Privatekonomen Maria Landeborn på SBAB tror att i tider av osäkerhet väljer många att samla i ladorna i stället för att konsumera.

- Fondförmögenheten, där våra pensioner ligger, är på rekordnivå, börsen står på rekordnivåer igen och pengarna på sparkonton är på rekordnivå.

Tidigare sparrekordet var 74 procent. När barometern började ställa frågan om sparande 1996 sa sig bara lite drygt hälften att de hade möjlighet att spara.

ANNONS

- Anledningarna är flera. Dels är boräntorna låga, många äger sin bostad i dag och 30 procent får dras av i deklarationen och det är helt klar en bidragande orsak.

Maria Landeborn tror även att jobbskatteavdragen har påverkat sparandet.

- De som jobbar får ganska mycket mer kvar i plånboken, en till två tusenlappar beroende på vilken lön du har.

Nästa år höjer troligtvis Riksbanken räntan och många med stora bolån får mindre pengar över.

- Det kan bli den stora bromsen för den här historiska sparkurvan, säger Maria Landeborn.

Enligt Svensk Handels nya barometer Köpsuget så tror 33 procent av konsumenterna att deras sparande kommer att öka kommande kvartal, bara 12 procent tror att det minskar.

En del av förklaringen till att handelns tillväxt bromsats upp de senaste åren är ökat sparande. Trots att räntesänkningar gett hushållen starkare köpkraft som motsvarar 72 miljarder.

- Jag tycker det är ett jättesunt förhållningssätt av hushållen att spara nu för räntan kommer inte att vara superlåg jämt. Det farliga för marknaden är att det inte finns något utrymme att konsumera om räntan sticker iväg igen, säger Magnus Kroon på Svensk Handel i Göteborg.

Konjunkturinstitutet tror att det är uppdämt shoppingbehov och befolkningens ålderstruktur som kommer att minska sparandet.

ANNONS

- Vår prognos är att den privat konsumtionen kommer att växa starkt kommande år och att sparkvoten kommer att falla. Det innebär att ekonomin tar fart och hushållsekonomi kommer att vara ganska drivande i den återhämtningen, säger Pär Östholm, chef för enheten för realekonomisk analys.

Att befolkningen blir allt äldre kommer också att påverka sparandet.

- 40-talisterna som är i slutet av sin karriär, har betalat av sina hem, tjänat bra och med utflugna barn har de kunnat spara mycket. När de väl nu går i pension så avvecklas sparandet och de lever på det som finns i ladorna.

Hushållens rekordhöga sparande

Konjunkturbarometern i augusti:

77 procent av hushållen svarade att de sparade något eller hade möjligheten att spara mycket. En uppgång på 7 procentenheter sedan årsskiftet.

Andelen hushåll som går back har halverats till fem procent sedan 2006. Det är den lägsta nivån sedan 90-talet då mätningarna startades.

En förklaring är låga boräntor, 85 procent av hushållens skulder är relaterade till bostaden.

En annan är skattelättnader (jobbskatteavdragen).

Löneökningarna har varit blygsamma men inflationen har varit ännu lägre och köpkraften har ökat.

Enligt SCB har svenska folket 1255 miljarder sparat på vanliga bankkonton hittills i år (fram till augusti). Det är högsta saldot någonsin och en ökning med 43 miljarder jämfört med föregående månad.

ANNONS

Källa: SBAB/Konjunkturinstitutet/SCB/Finansinspektionen

ANNONS