Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundar och katter bidrar med miljarder till BNP. I det här hushållet samsas katter och hundar. En dvärgpinscher tillsammans med en siames. Arkivbild.

Husdjur bidrar med miljarder till BNP

Hur vettigt är det att ha en katt, egentligen? Inte som sällskap alltså utan som samhällsekonomisk betydelse för landet. Rätt rejält visar det sig. Svenska forskare har nu satt siffror på våra fyrbenta vänner.

Mjuka, keliga och trofasta – för många är hunden eller katten en vän i vått och torrt under många år. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nu klarlagt några av de mer hårda siffrorna kring husdjuren i Sverige.

Och det visar sig att det inte enbart är en fråga om personliga känslomässiga fördelar för den som har hund eller katt: 8 000 personer sysselsätts nämligen inom området, bland annat med sjukvård, uppfödning, försäkringar och tävlingsverksamhet. Hela sektorn bidrar, enligt forskarna lågt räknat, med sju miljarder kronor till BNP.

"De subjektiva värderingarna påverkar mänskligt beteende och välbefinnande och påverkar i förlängningen djurens välbefinnande", säger SLU-forskaren Ruben Hoffman, som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Om det låter invecklat förklarar Hoffman det vidare med att de "subjektiva värderingarna" är något som forskarna behöver studera närmare för att få fram fler siffror.

I rapporten har forskarna inte gått igenom det ekonomiska värdet av hundar och katter som utför "arbete", exempelvis jakthundar eller sådana som används i polisarbete och räddningstjänst.