Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur hett får det vara på jobbet?

Pust! Du jobbar i gassande sol med över 30 grader på kontoret. Hur hett får det egentligen vara?

Några ligger just nu och luftar tårna vid en svalkande semesterstrand.

Andra svettas irriterat i bastuhettan på kontoret och tappar både koncentration och prestation. När temperaturen stiger över 30 inomhus börjar det bli riktigt jobbigt.

Många frågar sig: Hur varmt får det bli på kontoret, egentligen?

- En klassisk fråga, den får vi varje år. Svaret är att det inte finns några regler eller bestämmelser kring naturlig värme, säger Lennart Evaldsson, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Naturlig värme är i det här sammanhanget lika med strålande, stekande sol som letar sig inomhus och till och med överlistar normal luftkonditionering.

- Däremot finns det regler för arbete vid värmekällor som masugnar och andra heta processer.

De rekommendationer som finns om värme och hetta på jobbet är mer av karaktären allmänna råd kring inomhusklimat, kring arbetsplatsens utformning och liknande.

Men det finns inget i reglerna som i grader exakt anger hur varmt det får vara på ett kontor.

Arbetsmiljöverkets hemsida ger några råd för att klara hettan. Efter en svettig vecka kan det till slut bli riktigt påfrestande på både kropp och själ.

Här är några råd när hettan känns som en bastu och svetten stänker på kontoret:

*Sätt in bordsfläktar eller justera luftkonditioneringen.

*Vid hög temperatur, försök bära svala kläder och dricka mycket vatten.

*Undvik vätskedrivande drycker som kaffe och te.

*Och så ett råd som låter som balsam för en svettig själ på jobbet. Om det är möjligt: byt till andra arbetsuppgifter, sänk arbetstakten, förskjut eller begränsa arbetstiden eller ta längre pauser i lämpligt klimat.

Rent allmänt är det arbetsgivaren har ansvaret för en dräglig arbetsmiljö, detta enligt Arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren ska göra vad som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall. Här ingår inomhusklimat och temperatur.

Blir problemen riktigt stora kan anställda slå larm till arbetsgivare och skyddsombud för att komma fram till lämpliga lösningar.

- Varmt inomhus kan uppfattas olika. Det är väldigt individuellt och vi påverkas olika mycket av höga temperaturer på jobbet, säger Lennart Evaldsson, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Då är ändå inomhusarbete i hettan en stilla fläkt jämfört med arbete utomhus. Direkt i den stekande solen och jobba med att lägga asfalt eller hantera stenplattor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.