Hundratals kan få nytt jobb på Volvo

ANNONS
|

I våras infördes ett tredje skift på torslandafabriken för att möta efterfrågan på den nya lyxbilen XC90. 1200 nyanställningar blev 1500 som till slut blev 1570. Och nu kan ytterligare personal behöva rekryteras till Hisingen.

- Det finns ett enormt sug efter XC90 från hela världen och XC70 går bra på svenska marknaden. Vi hoppas att kunderna har överseende med de väntetider som uppstår, säger presschefen Stefan Elfström.

För att få bukt med de månadslånga väntetiderna kommer Volvo att anställa ytterligare 200 till 300 personer i torslandafabriken, hävdar SVT. Den uppgiften kommer inte inifrån Volvo, menar presschefen.

Kan du dementera uppgiften om nyanställningar?

ANNONS

- Nej, jag kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Inga beslut är tagna, säger han.

Däremot håller Stefan Elfström med om att det enda sättet att minska väntetiden är att producera fler bilar. Och att producera fler bilar kräver mer personal.

Dessutom har efterfrågan på extrautrustning varit långt större än vad företaget trott och kan leda till anställningar hos leverantörerna.

- Den här situationen ställer stora krav, både på vår organisation och på våra leverantörer, säger Stefan Elfström.

Under den senaste tiden har tillverkningstakten höjts från 47 till 51 bilar per timme. Kapaciteten hos torslandafabriken är uppemot 300 000 bilar per år. I dag ligger produktionen på 200 000.

Enligt SVT är väntetiden på en XC90 i Sverige åtta månader.

ANNONS