Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hundratals får gå från Telia i Sverige

Telia ska sänka kostnaderna. I Sverige får ungefär 600 personer sluta i bolaget, enligt vd.

Telia ska genomföra ett sparpaket som ett led i att försöka få fart på lönsamheten, framför allt i Sverige, som är den marknad där bolaget nu har störst problem.

- Kunderna kräver mer och vi ger dem mer. Men om man ger mer utan att ta ner kostnaderna går det inte ihop. Därför måste vi ta ner kostnaderna nu under andra halvåret och en bit in i 2018, inte minst i Sverige, säger vd Johan Dennelind till TT.

I Sverige ska kostnaderna skäras ner med 5 procent jämfört med andra halvåret 2016, enligt Dennelind.

- En kostnadsreduktion är det kortsiktiga svaret på hur vi ska få igång lönsamheten. I Sverige rör det sig om ungefär 600 personer i olika former, anställda, konsulter etcetera, säger han.

Oklart hur Göteborg påverkas

Enligt Telias presstalesperson, Marcus Haglund, är hälften av de påverkade tjänsterna konsulttjänster och hälften är andra tjänster inom Telia.

- Vi lade ut ett varsel vid midsommar. Just nu pågår förhandlingar med fackförbunden, så jag kan inte säga vilka orter eller områden det är som påverkas, säger han.

Telia har ett stort kontor i Göteborg där stor del av teleoperatörsjätten kundtjänst ligger. Samtidigt finns verksamhet som rör Telias cyberaffärer och andra blandade arbetsuppgifter.

- Det är för tidigt just nu att säga hur Göteborgskontoret påverkas, säger Marcus Haglund.

Agneta Ahlström, Ordförande i fackförbundet Unionens Tele-klubb, berättar att förhandlingarna mellan företag och fack drar igång senare i sommar.

På Göteborgskontoret finns ungeför 1300 tjänster, där majoriteten hör till kundtjänsten men där det också finns en teknikorganisation och försäljningsavdelning.

Förhandlar i augusti

- Det är alldeles för tidigt att prata om vilka orter som kan beröras. Det vet vi helt enkelt inte. Vi är kallade till övertalighetsförhandlingar med företaget i mitten av augusti – därefter vet vi mer, säger hon.

Hon tycker Telias beslut är sorgligt, men förstår samtidigt att kostnaderna måste minskas.

-Det är alltid en stor sorg när företag behöver minska personalen – naturligtvis för dem som drabbas men också för dem som stannar kvar. Att något behöver göras med tanke på dagens resultat, förstår vi – men exakt hur många som får gå i slutändan får vi se efter förhandlingarna, säger Agneta Ahlström.

Unionen representerar runt 45 procent av Telias anställda i Sverige.

I Telias delårsrapport för det andra kvartalet skriver bolaget att de "planerar att minska våra totala externa och interna resurser med cirka 850", och att 650 av dem hänförs till Sverige.

- Tyvärr blir det så, det är något vi får lära oss att leva med att vi får anpassa kostnadsbasen efter den verklighet vi har och den takt vi förmår ställa om verksamheten i, säger Johan Dennelind, angående neddragningarna.

Trögt för fiberinstallationer

Han tycker att andra kvartalet består av en blandad kompott.

- Det är framför allt Sverige som är negativt. Det övriga ser rätt bra ut men i och med att Sverige ser tyngre ut i kvartalet så slår det igenom på gruppnivå, säger Dennelind.

- I Sverige är det framför allt två delar som står ut. Det ena är kostnadsnivån som är något för hög. Men det som slår mest är förseningar i fiberinstallationer, säger han.

När det gäller Sverige pågår en stor omställning av verksamheten, enligt Dennelind.

- Det finns en del gamla produkter och tjänster som vi måste ut till nya plattformar, produkter och system. Det tar tid men vi har påbörjat det. Men innan vi är igenom det är vi inte på full potential, säger Dennelind.

Han hävdar dock att man är på god väg.

Telia redovisar en vinst före skatt på 1,4 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 3,7 miljarder kronor motsvarande period 2016.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2,5 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

Eurasien rullar vidare

Rörelseresultatet, exklusive förvärv och avyttringar, föll med 4,6 procent till 6,1 miljarder kronor, vilket också var sämre än väntat.

Omsättningen uppgick till 19,8 miljarder kronor, jämfört med 21,1 miljarder kronor ett år tidigare.

Om läget i Eurasien skriver vd:n i rapporten att det görs framsteg avseende försäljningen av de återstående verksamheterna. "Vi upprepar att vår bästa bedömning är att tillgångarna kommer att avyttras under 2017."

Dennelind ser mycket som går bra och Telia står fast vid sin prognos för helåret.

- Det är mycket som går bra nu. Norge står ut som en väldigt stark marknad och Finland, som är vår tredje största marknad, har en rejäl förbättring både på intäkts- och lönsamhetssidan. Vi har marknader där vi har både tillväxt och lönsamhet. Men de försvinner litegrann när Sverige går dåligt i det här kvartalet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.