Nu får många pensionärer ändrade bostadstillägg. Arkivbild.
Nu får många pensionärer ändrade bostadstillägg. Arkivbild.

Hundra tusen får ändrade bostadstillägg

Har ditt bostadstillägg förändrats? Just nu får tiotusentals pensionärer nya beslut om sitt bostadstillägg till pensionen, eftersom Pensionsmyndigheten tar in uppgifter om exempelvis ränte- och aktieinkomster automatiskt.

ANNONS
|

Reglerna för bostadstillägget i pensionssystemet är krångliga. Tillägget är en del av systemet för dem med låga pensioner. För att få rätt till pengarna får man inte ha för stor förmögenhet eller tjäna för mycket, och alla inkomster ska räknas in och uppdateras så fort något förändras.

Även kapitalinkomster, som kan ändras varje år.

Slipper berätta varje år

- Det är sådana inkomster som räntor, aktieutdelningar och reavinster, säger Liselott Keinprecht, verksamhetsutvecklare hos Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Hittills har pensionärerna fått lov att uppge detta för Pensionsmyndigheten så fort inkomsterna ändrats. Det har varit krångligt, och inte fungerat särskilt bra, enligt Liselott Keinprecht.

- 40 procent av de 286000 pensionärer som har bostadstillägg har uppgett kapitalinkomster. Det är allt från några kronor i ränteinkomster till större belopp, som till exempel reavinster från fastighetsförsäljningar. Om man inte ändrar sin inkomst så ligger den gamla kvar.

Många har missat att ändra sina inkomster, och i vissa fall, då skillnaderna varit stora, har pensionärer tvingats betala tillbaka pengar som de fått för mycket, berättar hon. Fast det händer också att de får för lite i bostadstillägg.

- Men från den 1 november ifjol gäller nya regler, vi tar in uppgifterna automatiskt från Skatteverket. Det är en förenkling, man slipper uppge kapitalinkomsterna som kan ändras varje år, berättar hon.

ANNONS

PRO positiva

Pensionärernas riksorganisation (PRO) tycker att reformen är bra.

- Det här är säkrare. Tidigare har det varit så att antingen har man angett för lite eller för mycket och så har det blivit återbetalning, säger PRO vice ordförande Jan Andersson, och tillägger:

- Insamlingen sker ju per automatik, och jag vet inte om frågan om integritet har lyfts, men jag kan inte se att det är någonting i det här sammanhanget.

Minst 120000 får ändrade belopp

Det görs för första gången nu i år. Nu i sommar har hittills över 50000 personer fått ändrade bostadstillägg.

Nästa stora omgång med omräkningar av bostadstillägget kommer att ske i september, eftersom Skatteverket fattar nya beslut om slutlig inkomst i augusti.

- Då är prognosen att 70000 pensionärer kommer att få nya beslut.

ANNONS

Ännu går det inte att säga hur många som fått stora skillnader i sina beslut, eller som helt tappat sina bostadstillägg.

- De flesta får beslut som bara skiljer sig litegrann från tidigare, säger Liselott Keinprecht.

TT

Fakta: Snåriga regler

Bostadstillägget är en del av pensionssystemet, och är till för dem med låga pensioner. Reglerna är snåriga, och man måste själv ansöka om att få tillägget. Det beräknas utifrån vilken boendekostnad man har, hur stora inkomsterna är och vilken förmögenhet man har. Den egna bostaden som man bor i räknas dock inte in, det gör att den som bor i villa eller bostadsrätt kan har rätt till pengar om inkomsterna är låga.

Bostadstillägget är skattefritt, i år är maxbeloppet 5560 kronor per månad.

Nu har cirka 286000 bostadstillägg, men enligt Pensionsmyndighetens uppskattningar kan ytterligare upp mot 100000 pensionärer vara berättigade till tillägget.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS