Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De båda stora amerikanska teleoperatörerna har de senaste veckorna sagt nej till kinesiska Huawei. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har det skett efter påtryckningar från USA:s regering.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Huawei stoppas även av Verizon i USA

På bara några veckor har USA:s båda stora teleoperatörer, AT&T och Verizon, beslutat att inte ta in kinesiska Huaweis telefoner i sina sortiment. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har det skett efter påtryckningar från den amerikanska regeringen.

Huawei är i dag världens tredje största mobiltillverkare och har en uttalad plan att stjäla andraplatsen från Apple. Men för det krävs ett genombrott på den amerikanska marknaden, något som Huawei slitit hårt med i många år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många trodde att det skulle komma under teknikmässan CES i Las Vegas i början av januari då det fanns en presskonferens inplanerad med Huawei och den ena av de båda dominerande amerikanska teleoperatörerna , AT&T. Men evenemanget ställdes in i sista minuten, vilket bara kunde uppfattas som en förolämpning.

Risk för spioneri

Nu följs det upp med att även Verizon säger nej till Huaweis produkter och enligt Bloombergs källor sker det efter påtryckningar från USA:s regering. Amerikanska myndigheter har varit oerhört misstänksamma mot kinesisk teknik, inte minst från Huawei, i 15 år. Det har till stor del handlat om risken för spioneri, men också för bristande respekt för patent och upphovsrätt och utnyttjande av billig arbetskraft.

Huawei har kraftfullt tillbakavisat alla sådana påståenden.

- Vi finns i 170 länder och har under 30 år har vi bevisat vår kvalité och vi har bevisat hur vi skyddar privatliv och säkerhet, förklarade Richard Yu, chef för bolagets konsumentprodukter efter den inställda presskonferensen på CES.

Statligt 5G-nät?

Ytterligare tecken på den amerikanska misstänksamheten mot kinesisk teknik är uppgifterna den senaste veckan om att det finns planer på att bygga ett statligt 5G-nät i USA, något som väckt högljudda protester från näringslivet och politiker från båda partierna.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders förklarade nyligen att planerna befinner sig på ett tidigt stadium och att inga beslut är fattade.